Mikä maksaa?

Kirjoitin tämän tekstin viime syksynä Walimon Walmentajien Facebook-sivuille. Sain kovasti kiitosta etenkin muilta yrittäjiltä, ihan kaikilta aloilta. Kuluttaja ei aina tule ajatelleeksi, mistä palveluiden ja tuotteiden hinta todella muodostuu. Niinpä ajattelin jakaa tämän postauksen vielä täällä blogissanikin, tosin muutamalla pienellä korjauksella.

Haaveiletko PT:n työstä? Haluaisitko kouluttautua liikunta-alalle? Itse haaveilin siitä monta vuotta ja neljä vuotta sitten uskalsin haaveeni toteuttaa. Pelkällä PT-valmennuksilla en ole leipää pöytään saanut, vaantyöhöni on sisältynyt mm. firstbeat-hankkeita, ryhmäliikuntaa, luentoja ja yritysvalmennuksia.

Meidän alalla on muutama haaste, josta haluaisin kertoa. Omassa firmassani pt-pakettien hinnat alkavat noin 250€/kk. Sisällöt vaihtelevat, mutta niihin kuuluu asiakastapaamisia, asiakkaan taustojen selvittämistä, analysointia, suunnitelmien tekemistä, asiakkaan kanssa viestittelyä, soittelua ja tsemppaamista. Teemme valmennusta yksilöllisesti. Esimerkiksi saliohjelmaa laadittaessa pitää ensin tietää asiakkaan tavoite, tutkia asiakkaan kehon ongelmakohdat (esim. liikkuvuusrajoitteet, heikko keskivartalon tuki, sisään päin kääntyvät polvet, heikot pakaralihakset yms.) ja sen jälkeen pohtia, millaisilla liikkeillä asiakas saisi itselleen parhaan hyödyn. Tiedän myös valmentajia, jotka tekevät saliohjelmia hintaan 30€. Tai ”valmentajia”, jotka auttelevat kaveria salilla edulliseen hintaan. Olen miettinyt, olisiko minun mahdollista tehdä saliohjelma 30 eurolla?

Lasketaanpa esimerkki. Ensin maksamme kaikesta työstä 24 % arvonlisäveroa verottajalle. Summa, joka kolmestakympistä jää jäljelle on tällöin 24,19€. Oletetaan että käyttämäni aika asiakkaan taustoihin, ohjelman suunnitteluun ja asiakkaan kanssa tutustumiseen on noin 1 h. Joskus voi mennä 3 h. Sen jälkeen menee 2 h siihen, että käymme asiakkaan kanssa ohjelmat läpi.

Tuosta 24,19€ jäisi 3 h työn jälkeen tuntipalkaksi 8,06€. Siitä maksetaan vielä yrityksen tulovero 20 %, jonka jälkeen jää 6,4 € ja kun nostan sen yrityksestäni itselleni palkkaa, maksan tuosta vielä ansiotuloveroa. Lisäksi maksan itse yrittäjänä yel-vakuutuksen, joka itselläni hyvin maltillinen, noin 380 €/kk.

PT-koulutuksen hinta vaihtelee 2000-5000 €:n välillä. Se on vasta alku, jonka jälkeen koulutat itseäsi lisää. Olen käynyt Precision nutrition ravintovalmennustutkinnon, jonka hinta oli yli 800 dollaria. Olen käynyt Spartanin koulutuksia, Optimal performancen koulutuksia yms. monen sadan euron edestä, jotta tulisin paremmaksi valmentajaksi ja jotta voisin palvella asiakkaitani paremmin! Kun oma ammattitaito kasvaa, tajuaa miten paljon pitäisi vielä oppia lisää!

Siispä sinä, joka mietit alalle lähtemistä. Tämä on mahtavaa työtä, joka antaa paljon! Teemme töitä ihmisten terveyden eteen ja ennaltaehkäisemme kansanterveydellisiä ongelmia. Mutta älä hinnoittele itseäsi liian halvalla! Pyydä valmennuksista sellainen hinta, että pystyt maksamaan verot, palkan ja jaksat tehdä töitä vielä 2 vuoden jälkeenkin.

Olisi vähintään kohtuullista, että PT-palveluiden alv-kantaa laskettaisiin tai jopa poistettaisiin kokonaan kuten hierojilla. Tämä toki vaatisi pt-koulutuksen yhtenäistämistä ja tietynlaisten koulutusvaatimusten minimitasoa.

Sinä asiakas, joka mietit, kuka on hyvä PT tai keneltä ostaisit palveluita. Selvitä valmentajan PT-koulutus ja muut koulutukset. Mieti haluatko saada palvelun mahdollisimman halvalla vai haluatko panostaa omaan terveyteesi ja mahdollistaa valmentajalle edes jonkinlainen palkka työstä.

Valitettavasti en pysty tarjoamaan saliohjelmaa 30€. Sen hinta meillä on noin 200€ ja takaamme vielä, että asiakas saa laadukkaan hänelle räätälöidyn ohjelman.

Olen kiitollinen kaikille asiakkaillemme, että olette mahdollistaneet tämän ammatin harjoittamisen meille Walimon walmentajille nyt ja jatkossa!

pauliina1.jpg