Yrittäjän arki

Kiitos lukijat! Olipa mahtava alku blogille! Ensimmäisen viikon aikana blogissa oli käynyt 560 vierailijaa ja sivukatseluita oli ollut yli 1100! Tulipa hyvä fiilis, etenkin kun en ole ehtinyt blogia vielä isommin markkinoidakaan. Olen kovasti miettinyt blogin suuntaa ja sisältöä, kerronko tarkemmin omasta elämästäni, vai olisiko parasta pysytellä vain ammatillisissa kirjoituksissa. Olisi hienoa kuulla, millaisista asioista te lukijat haluaisitte lukea?

Tänään ajattelin kertoa omasta elämästäni siitä, mitä on yrittäjän arki. Mitä tarkoittaa arki? Onko sen vastakohta loma, vapaa vai juhla?

Yrittäjyys toi mukanaan minulla kaksi suurta muutosta. Toinen oli työn ja vapaa-ajan sekoittuminen ja toinen oli taloudellinen epävarmuus. Kirjoitan tuosta jälkimmäisestä myöhemmin lisää, mutta tänään kerron työn ja vapaa-ajan rajan hämärtymisestä. Oma palkkatyöni pankissa ei ollut työaikojen osalta tarkkaan rajattua, mutta silti elämää rytmitti selkeys siitä, että oli työpäivät ja vapaapäivät, sekä selkeät loma-ajat. Lomallakin tuli joskus luettua sähköposteja tai vastattua työpuheluun, mutta työasiat eivät vapaalla tai viikonloppuisin jatkuvasti pyörineet mielessä.

IMG-5974.JPG

Näiden neljän vuoden yrittäjyyden aikana olen oppinut, että yrittäjä on yrittäjä 24/7. Toki osasin sitä odottaakin ennen yrittäjäksi ryhtymistä, mutta ei sitä todellisuutta osannut kuitenkaan ymmärtää aikaisemmin. Personal trainerina ja ryhmäliikuntaohjaajana työt painottuvat pitkälti iltoihin, koska päivisin suurin osa asiakkaista on töissä. Iltaisin siis ohjataan. Päiväsaikaan on taas aikaa tehdä kirjalliset hommat, kuten vastailla sähköposteihin, markkinoida, pitää yhteyttä asiakkaisiin, suunnitella illan ohjauksia, jumppia ja päivittää asiakkaiden ohjelmia. Laskutkin pitää muistaa maksaa ja hoitaa muut hallinnolliset asiat. Helposti päivät venyvät pitkiksi. Aivot käyvät jatkuvasti kierroksilla, kun suunnittelet, pohdit ja analysoit oman yrityksesi toimintaa. Sosiaalisessa mediassa tulisi olla riittävästi esillä ja käydä verkostoitumassa, että yrityksesi muistetaan siellä ja täällä. Jos nyt yrittäjänä laskisin itselleni tuntipalkkaa, niin kyllä kylmäisi!

Siksi en laskekaan tunteja tai tuntipalkkaa, vaan lasken niitä ihania hetkiä ja asioita, joita yrittäjyys on tuonut mukanaan. Olen pyrkinyt tekemään omasta arjestani juhlaa, sellaista elämää, josta ei kaipaa pois. Tottakai jokainen tarvitsee lepoa ja lomaa, aikaa jolloin irrottaudutaan työstä ja ladataan akkuja. Rakastan matkustelua ja itse irrottaudun parhaiten työstä reissaamalla. Mutta hyvän reissun jälkeen on kiva huomata, että palaan töihin mielelläni.

Parasta yrittäjyydessä on vapaus, mutta harva ymmärtää vapauden hintaa. Yrittäjä ei voi ainakaan uransa alkuvaiheilla tuosta vaan ottaa vapaata ja löhöillä kotona sohvalla. Vapaus tarkoittaa lähinnä sitä, että voit itse määrittää työaikasi, rakentaa oman kalenterisi, päättää yrityksen suunnan, päättää yrityksen toiminnan kulmakivet, päättää keitä henkilöitä palkkaat yritykseesi ja milloin maksat laskuja tai siivoat. Arki on näiden toimien keskellä usein hektistä ja stressaavaa.

Minulle arjessa tärkeintä ovat säännölliset, terveelliset elämäntavat, jotka auttavat pitämään minut rytmissä. Säännöllinen ateriarytmi, päivittäinen liikunta ja riittävä määrä unta takaavat sen, että tässä hullunmyllyssä jaksaa painaa joskus jopa 12-tuntisia työpäiviä. Monet yrittäjät sanovat, että lounas jää syömättä, kun ei vain ehdi. Itse uskon siihen, että kun sen 15 minuuttia ottaa aikaa itselleen lounaan syömiseen, niin voittaa työtehossa sen 15 minuuttia itselleen takaisin. Viimeiset vuodet ovat olleet itsellekin hyvin kuluttavia, mutta kun nyt katson taaksepäin, niin olen iloinen siitä, että tuo säännöllinen, terveellinen elämä on pitänyt minut kasassa. Kaikken tärkein voimavara yrittäjän arjessa on kuitenkin ollut oma puoliso ja perhe. He ovat se tukiverkko, joka kannattelee silloinkin, kun arki tuntuu liian raskaalta.