Split - unelmaloma Kroatiassa 2016

Instagrami-tilini @coachpauliina puolella kyselin, mistä meidän matkakohteista haluaisitte ihan ensin lukea. Tällä kertaa Kroatia sai eniten toiveita, joten aloitetaan matkakertomukset tuosta upeasta Euroopan kohteesta.

Lomasuunnittelua

Kevät 2016 oli minulle onnellista mutta rankkaa aikaa, koska Hyvinvoinnin Walimo oli juuri avattu ja tein lähes ympäripyöreitä päiviä valmentaen omia asiakkaita ja yrittäessäni saada tiimin kanssa Walimoa kunnolla käyntiin. Maaliskuussa kävimmekin perheen kanssa Thaimassa pari viikkoa, mutta heti sieltä tullessa haaveilimme mieheni kanssa kahdenkeskisestä lomasta Europassa. Olen todella kiitollinen siitä, että yrittäjänä minulla on ollut mahdollisuus matkustaa ja pitää lomaa, kun loistava tiimi pitää huolen Walimon toiminnasta lomani aikana.

Olin lukenut paljon Kroatiasta ja kuullut siitä hyvää, joten selailimme Kroatian eri matkakohteita. Mietimme Dubrovnikin ja Splitin välillä ja loppujen lopuksi Splitiin kallistuimme vain sen takia, että löysimme sinne edulliset lennot ja suhteellisen edullisen majoituksen. Lensimme Helsingistä suorilla lennoilla noin kolmen tunnin lennon Splitiin. Välillä suosimme matkapaketteja etenkin lasten kanssa matkustettaessa, mutta kahdestaan teemme yleensä omatoimimatkoja ja niin tälläkin kertaa. Olimme löytäneet hotels.com -sivustolta The Residence Split huoneistohotellin, joka yllätti erittäin positiivisesti. Saimme kaksion, jossa oli iso olohuone-keittiö, kaksi isohkoa makuuhuonetta, kaksi vessaa ja kiva parveke, jossa usein söimme huoneen hintaan sisältyneen aamiaisen. Aamiainen siis tarjoiltiin joka päivä huoneisiin, mikä tuntui aika luksukselta! Miinuksena tuossa paikassa oli todella pieni uima-allas ja vain muutama ranta-tuoli, jossa olisi voinut ottaa aurinkoa. Tosin parin sadan metrin päässä oli uimaranta ja vieressä iso luksushotelli Le Meridien Lav, jonka palveluita olisi päässyt käyttämään rannekkeen ostamalla. Me päätimme kuitenkin käyttää sen rahan mieluiten muihin Splitin elämyksiin.

Podstrana

Oma hotellimme sijaitsi siis Podstrana-nimisessä kylässä, noin 11 kilometriä Splitin keskustasta. Tuo matka keskustaan ei ollut mikään ongelma, koska aivan hotellin edestä meni joka päivä bussikuljetus keskustaan. Bussimatkat olivat todella edullisia, suomalaisittain lähes ilmaisia. Podstrana oli rauhallinen pieni kylä meren rannassa. Upean isomman hotellin edustalla oli kiva rantakatu, jossa oli muutama kahvila ja laiturissa valtavia isoja luksusjahteja. Kävin muutaman kerran itse aamuisin juoksulenkillä kylän kaduilla ja oli ihan kivat, tosin aika mäkiset juoksureitit pienten kujien väleissä.

Rami oli juuri tuon reissumme aikaan sairaslomalla toipumassa pienestä leikkauksesta ja hänellä oli sen takia uimakielto. Olikin tosi surku, kun toinen ei päässyt uimaan Kroatian upean kirkkaaseen meriveteen. Yksi parhaista asioista olikin Kroatian puhtaus niin kaupungissa kuin meressäkin. Rannat olivat kivisiä, mutta todella siistejä. Me emme löytäneet varsinaisesti ollenkaan pehmeitä hiekkarantoja, vaan pääasiassa rannat olivat pientä kiveä. Matkamme oli kesäkuun alussa, jolloin Kroatiassa ei ollut vielä erityisen kuumaa. Ilma oli juuri sopiva, noin + 20 astetta ja aurinkoista. Pari kertaa tuli pieni sadekuuro ja niinä päivinä suuntasimmekin shoppailemaan.

Kannattaa ottaa lomalle mukaan uimakengät tai vedenkestävät sandaalit, sillä rannat ovat kivisiä.

Vanhan kaupungin aarteet

Splitin keskustan ydin oli rantakatu Riva eli merenrantapromenadi. Tuolla kävelykadulla oli paljon ihania kahviloita ja ravintoloita sekä italialaista jäätelöä myyviä pikkukojuja. Aivan kävelykadulta lähti Splitin vanha kaupunki, joka oli todella upea miljöö mukulakivikatuineen. Pääasiassa kiertelimme lähes päivittäin vanhan kaupungin pieniä kauppoja ja kahviloita. Vanhan kaupungin vieressä oli iso torialue, josta kävimme ostamassa tuoreita mansikoita ja hedelmiä ja kävelimme rantakadun penkeille syömään niitä.

Vietimme Splitissä viikon ja se oli oikein riittävä aika rentouttavaan lomaan. Meillä on oma arki niin hektistä, aikataulutettua ja stressaavaa, että lomalla emme halua koskaan tehdä tiukkoja ohjelmia tai aikatauluja itsellemme. Pääasiassa mennään aina fiiliksen pohjalta, mitä sitten sinä päivänä halutaankaan tehdä. Emme ole museoihmisiä, mutta tykkään selvittää aina matkakohteiden historiaa ja tärkeimpiä nähtävyyksiä hiukan etukäteen. Splitissä onkin upeita historiallisia kohteita ja ihania vanhoja rakennuksia. Nuorempana ostin aina kirjakaupasta lomakohteen matkaoppaan, mutta nykyisin Euroopan sisällä toimiva ilmainen netti on niin paljon kätevämpi väline tiedon hankkimiseen, että matkaoppaiden hankkiminen on jäänyt. Molemmat tykkäämme ottaa aurinkoa, mutta pelkkä löhöloma ei ole meitä varten. Kroatia olikin siinä mielessä todella ihana kohde, että siellä pystyi hyvin yhdistämään rantaloman ja kaupunkiloman! Minä ja Rami emme myöskään lomalla koskaan innostu juhlimisesta. Emme siis käy baareissa tai yökerhoissa, vaan lomalla nukutaan paljon! Itse tykkään nauttia ruuan kanssa tai iltaisin pari lasillista viiniä, mutta loma on meillä ainakin palautumista varten ja siihen ei runsas alkoholinkäyttö sovi.

Yhtenä päivänä lähdimme kävelemään Splitin keskustan vieressä olevalle Marjan-kukkulalle. Tuo päivä oli itse asiassa erittäin kuuma ja meille urheilullisillekin ihmisille oli ihan kunnon treeni nousta ylös monta sataa metriä portaita ja mäkisiä maastoja. Tuota aluetta olisi voinut kauemminkin tutkiskella, mutta me vietimme alueella ehkä noin parisen tuntia. Parasta ylös kukkulalle kiipeämisessä oli se, että sieltä avautui todella upeat näkymät Splitin kaupunkiin!

Upea näkymä Splitiin Marjan-kukkulan rinteeltä.

Upea näkymä Splitiin Marjan-kukkulan rinteeltä.

13343051_10154233448463351_6428245850541253719_n.jpg

Ravintolat ja shoppailu

Splitissä on valtavasti upeita ravintoloita ja pieniä kahviloita! Kroatia myös tunnetaan kalaruuista, sillä erityisesti rantakaupungin ravintoloista saa herkullista tuoretta kalaa. Yksi parhaista kalaravintoloista oli Rivan lähellä sijaitseva Basta Bar, jossa söin erittäin herkullisen meriahvenen. Yksi kiva kahvila oli ainakin nimensä puolesta hyvä lomailijalle, eli “No Stress” vanhan kaupungin ytimessä. Muutenkin Splitin ravintolat yllättivät iloisesti ja ruoka oli joka paikassa hyvää ja tuoretta. Me valitsemme usein reissuillamme ravintolat Trip Advisorin vinkkien perusteella tai käytän Cashback worldin kanta-asiakassovellusta, josta löydän cashback-paikat nopeasti. Splitin hintataso on Suomea edullisempi juomien ja ruokien osalta, mutta toisaalta hintataso on korkeimmillaan juurikin Rivan lähistöllä ja vanhassa kaupungissa. Vähän sivummalle kävellessä löytyy edullisempia kahviloita ja ravintoloita.

Rami on meistä se innokkaampi shoppailija ja hän jaksaisi kiertää ostoskeskuksia ja putiikkeja vaikka kuinka kauan. Muutamana pilvisempänä päivänä suuntasimmekin Joker Mall -nimiseen ostoskeskukseen sekä Mall of Spitiin. Molemmat olivat suhteellisen pieniä ostoskeskuksia, mutta niistä löytyi samat perusliikkeet kuin muistakin eurooppalaisista ostoskeskuksista. Itselle kivoimmat shoppailupaikat olivat vanhan kaupungin pienet putiikit. Hintataso oli esim. urheilukengissä ja -vaatteissa hieman Suomea edullisempi.

Splitistä jäi meille molemmille todella kivat muistot ja hyvä kuva Kroatiasta matkailukohteena. Paljon jäi vielä näkemättäkin, esimerkiksi Krkan kansallipuisto vesiputouksineen. Myös Dubrovnik olisi varmasti näkemisen arvoinen kaupunki ja Kroatiasta voisi ajaa autolla myös Montenegron puolelle. Suosittelemme lämpimästi Kroatiaa matkakohteena ja ehkäpä itsekin sinne vielä jonain päivänä pääsemme uudelleen!

-Pauliina

Vanhan kaupungin pikku kujilla kiertäessä löytää kaikkea ihanaa!

Vanhan kaupungin pikku kujilla kiertäessä löytää kaikkea ihanaa!

Podstranassa sijaitsevan Le Meridien Lav -hotellin edustalla oli upea ihastella auringolaskua!

Podstranassa sijaitsevan Le Meridien Lav -hotellin edustalla oli upea ihastella auringolaskua!

Splitin upea kaupunki ja vieressä vihertävä Marjan-kukkula.

Splitin upea kaupunki ja vieressä vihertävä Marjan-kukkula.