Liikunta elämäntavaksi

Myönnän yhden puutteen omassa valmentamisessa, mikä saattaa joskus olla itselle eräänlainen haaste. On hullua toki paljastaa tällainen oma puute ihan julkisesti, mutta rohkenen sen silti tähän kirjoittaa. Tuo haaste on se, että en aina osaa samaistua asiakkaiden ongelmiin. Minulla ei ole koskaan elämässäni ollut sellaista jaksoa, etten olisi harrastanut liikuntaa tai urheillut. Liikunta on minulle niin itseisarvo, etten ole koskaan osannut edes ajatella elämääni ilman sitä. Toinen asia on terveellinen syöminen. Olen aina syönyt pääasiassa terveellistä kotiruokaa, paljon hedelmiä ja kasviksia ja säännöllisesti. Ja nyt kun nämä tähän oikein ylös kirjoittaa, niin täytyykin tässä kohtaa kiittää rakkaita vanhempiani siitä, että näin hyvät elämän peruspilarit olen lapsuudessani saanut. KIITOS! Tämän vuoksi en aina ymmärrä asiakasta, joka kertoo, että ei ole aikaa liikkua, ei halua että tulee hiki, tai että tauko liikunnasta on venähtänyt 8 vuoden mittaiseksi. Olen vähitellen opetellut ymmärtämään ja toisaalta ottanut haasteen vastaan, jotta osaisin opettaa ihmisille, miten liikunnasta tehdään elämäntapa.

Kun itselle asiat ovat itsestäänselvyyksiä, on joskus vaikeaa astua sen toisen ihmisen saappaisiin ja ymmärtää, miten kaikilla ei ole niin kuin minulla. Olen työskennellyt personal trainerina kaiken kaikkiaan noin kuutisen vuotta ja sinä aikana valmentanut jo yli sataa ihmistä. Tuona aikana olen oppinut, että aika monella onkin ne minulle selkeät peruspilarit ihan hukassa. Liikunta nollassa ja ravitsemuksen tila heikko. Valtaosaa asiakkaista pystyn auttamaan ja se onkin työssäni se palkitsevin asia. Kaikkein paras palkinto omasta työstä on se kiitollinen asiakas, johon olen saanut sytytettyä liikunnan kipinän ja terveelliset elämäntavat. Se on se syy, miksi tätä työtä teen. Haluan auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Silti, kaikkien kanssa en onnistu. Olen myös kuullut valtavasti erilaisia asiakkaiden koottuja selityksiä, miksi asiat eivät ole menneet, niin kuin olimme suunnitelleet. Tässä vinkkejä siitä, miten lopetat kootut selitykset ja teet liikunnasta osan elämääsi pysyvästi! Osa toki kysyy, miksi pitäisi? No ei pakko ole, mutta jos haluat voida hyvin, elää hyvän ja pitkän elämän, niin se onnistuu liikunnan avulla paremmin kuin ilman.

Aloita rauhassa

Liikuntakeskuksissa puhutaan tammikuun-ilmiöstä, mikä tarkoittaa, että salit ja jumpat pursuavat ihmisiä juuri tammikuussa, mutta todetaan taas helmikuussa, että ne jotka tammikuussa aloittivat, ehtivät jo helmikuussa taas lopettaa. Suurin syy on siinä, että lähdetään liikkeelle liiaan kovaa ja liian isolla volyymillä. Jos olet pitänyt liikunnasta pitkään taukoa, pitäisi aina aloittaa rauhallisesti. UKK-instituutin suositus on kirjattu niin sanottuun liikuntapiirakkaan. Liikuntapiirakan mukaan kestävyysliikuntaa (kuten kävely, hiihto, uinti, pyöräily) tulisi harrastaa rasittavasti 1 h 15 min viikossa tai reippaasti 2 h 30 min. Mikäli aiempi liikuntasuorituksesi on ollut lähellä nollaa, voit asettaa itsellesi tavoitteeksi, että lähdet ensin liikkumaan kuukauden verran esim. 1 h viikossa, seuraavassa kuukaudessa 2 h viikossa ja lopulta pyrkiä tuohon liikuntapiirakan suositukseen. Liikunnasta ei jää pysyvää elämäntapaa, jos pyrit heti vetämään rajuja lenkkejä ja punttitreenejä viisi kertaa viikossa. Hermosto ei pysy mukana, tulee erilaisia rasitusvammoja ja kiputiloja. Jos haluat todella tehdä liikunnasta itsellesi elämäntavan, lisää liikuntamäärää vähitellen.

Älä aloita liian kovaa! Ota rauhallisesti, 1-3 liikuntasuoritusta viikkoon. Pikku hiljaa voit lisätä liikunnan määrää!

Älä aloita liian kovaa! Ota rauhallisesti, 1-3 liikuntasuoritusta viikkoon. Pikku hiljaa voit lisätä liikunnan määrää!


Etsi laji, josta pidät

Liikuntalajeja on monia satoja. Pelkästään omistamassani hyvinvointikeskuksessa on tarjolla kymmeniä erilaisia ja eritasoisia ryhmäliikuntatunteja. On rauhallista joogaa, venyttelyä tai kehonhuoltoa, kovia lihaskuntotreeneja ja kestävyyskuntoa haastavia aerobisia tunteja. Kokeilemalla erilaisia liikuntamuotoja, voit löytää sellaiset tavat liikkua, joista itse pidät. Ei liikunnan kuulu tuntua aina pahalta. Terveyden kannalta on tärkeää rakentaa ensin peruskestävyyskuntoa ja perusvoimaa, ennen kuin aletaan treenata kovemmalla tasolla. Eikä treenin kuulu olla tavalliselle kuntoilijalle sellaisilla leveleillä, joissa jalat eivät enää kanna ja oksennus nousee kurkkuun. Mikäli et itse uskalla lähteä etsimään uutta lempilajiasi, voit pyytää mukaan jonkun ystäväsi, työkaverin tai palkata personal trainerin. Olen vienyt asiakkaitani muun muassa hiihtämään, uimaan, pelaamaan sulkapalloa, kokeilemaan saliharjoittelua tai olemme tehneet yhdessä pyörälenkin. Lähde rohkeasti tutustumaan niihin lajeihin, jotka sinua kiinnostavat! Vähitellen huomaat, että siihen mukavaan liikuntaan saattaa jopa jäädä koukkuun.

Erilaiset joogalajit, pilates ja kehonhuoltotunnit sopivat liikuntaa aloitteleville. Kokeile erilaisia tunteja, niin löydät omat suosikkisi.

Erilaiset joogalajit, pilates ja kehonhuoltotunnit sopivat liikuntaa aloitteleville. Kokeile erilaisia tunteja, niin löydät omat suosikkisi.

Kimpassa on kivempaa!

Osa ihmisistä nauttii siitä, että liikunta on niin sanotusti omaa aikaa. Aikaa ajatella, olla hiljaa ja keskittyä omaan tekemiseen. Itsekin nautin joskus rauhallisista aamulenkeistä linnun lauluja kuunnellen. Silti isoimmat kiksit liikunnasta olen saanut yhdessä toisten kanssa liikkuessa! Kun rinnallasi olevat kaverit tsemppaavat sinua tekemään parhaasi ja näet, miten muut jaksavat, niin kyllä sinäkin jaksat. Jos liikunnan aloittaminen tuntuu vaikealta, niin pyydä ystävä tai puoliso kaveriksi. Aloittakaa kävelylenkkeily yhdessä! Jos sopii ystävän kanssa, että joka viikonloppu käydään edes pienellä lenkillä, niin se sitouttaa lenkin suorittamiseen paremmin, kuin jos päätät niin yksin. Voit myös kasata kaveriporukan, jonka kanssa käytte pelaamassa höntsäfutista, otatte ryhmällenne oman pt:n ja käytte salilla tai kasaatte juoksukouluporukan.

Parasta on, jos haluatte yhdessä puolison kanssa aloittaa liikunnan. Yhdessä liikkuminen on tärkeää toki terveyden, mutta myös parisuhteen kannalta. Monelle parille yhteinen harrastus on tärkeä osa suhdetta, oli se sitten juoksulenkkeilyä, salilla käymistä, golfia tai hevosurheilua. Muista myös puolisona tukea toisen harrastamista kannustavasti. Olen tavannut valtavan määrän ihmisiä, jotka sanovat että kotona toinen vain toteaa, että mitä sinä siinä hössötät, kun kohta kuitenkin taas lopetat. Se, että toinen puoliso kannustaa liikkeelle, huomioi toisen harrastukset ja vaikkapa pyytää mukaan urheilemaan, on todellinen rakkauden osoitus puolisoaan kohtaan. Olen tosi onnellinen, että olen saanut rinnalleni puolison, jolle liikunta on samanlainen elämäntapa kuin itsellenikin. Vaikka harrastamme osittain eri lajeja, niin toinen ymmärtää tarpeen päästä liikkumaan ja käyttää aikaa liikuntaan.

Yhdessä puolison kanssa liikkuminen voi lujittaa parisuhdetta entisestään!

Yhdessä puolison kanssa liikkuminen voi lujittaa parisuhdetta entisestään!

Kalenteroi aika liikunnalle

Siitä päästäänkin viimeiseen vinkkiin eli ajankäyttöön. Moni sanoo, ettei esimerkiksi pikkulapsiperheessä ole aikaa liikunnalle tai työ vie kaiken ajan eikä ehdi liikkumaan. Jos todella haluat saada liikunnan osaksi arkeasi, niin se pitää priorisoida kärkeen! Liikuntaa voi harrastaa myös yhdessä lasten kanssa tai pienissä pätkissä pitkin päivää. Se vaatii itsekuria ja työtä, että todella saa itsensä liikkeelle pitkän työpäivän jälkeen.

Ota kalenteri esiin ja raivaa liikunnalle tilaa. Jo 20 minuutin kävelylenkki ulkona tai kotijumppa olohuoneen lattialla on terveyden kannalta merkittävää! Päätä etukäteen, minä päivinä teet minkäkin liikuntasuorituksen. Pidä niistä liikuntatapaamisista itsesi kanssa kiinni, niin kuin ne olisivat vuoden tärkeimpiä myyntipalavereita. Niistä ei siis luisteta!

Mikäli olet kiireinen perheenäiti- tai isä, niin ota käyttöön kaikki mahdolliset keinot liikunnan lisäämiseen. Neuvottele puolisosi kanssa teille liikuntavuorot, jotta molemmilla on aikaa liikkua omissa harrastuksissa. Jos olet yksinhuoltaja eikä sinulla ole isovanhempia auttamassa, etsi sali, jossa on lapsiparkki tai palkkaa lastenhoitaja kerran viikossa, jotta pääset liikkumaan lempitunnillesi. Käy yhdessä lasten kanssa pyörälenkeillä, kävelemässä puistossa tai tehkää yhdessä temppurata olohuoneeseen. Äiti tai isi voi punnertaa ja tehdä vatsalihasliikkeitä, kun lapset hyörivät vieressä.

Liikunnan lisäämisellä on niin monia satoja hyviä vaikutuksia, että edes pieni määrä liikuntaa viikossa voi olla todella merkittävä tekijä omassa hyvinvoinnissasi. Älä siis lannistu kiireen alle tai keksi tekoselityksiä, mikset liiku. Lähde liikkelle pienin askelin, aseta konkreettinen tavoite ja kalenteroi liikuntakerrat viikkoosi!

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!

-Pauliina