Firstbeat Hyvinvointianalyysin mittausvinkit!

Kehon mittaaminen ja analysoiminen erilaisilla laitteilla ja sykemittareilla on nyt kovassa huudossa. Kädestä sykettä mittaavat kellot ja esimerkiksi Oura-sormus yleistyvät jatkuvasti ei vain huippu-urheilijoilla vaan myös kuntoilijoilla ja toimistotyöntekijöillä. Kalliisiin laitteisiin ollaan valmiita panostamaan, koska halutaan dataa ja faktoja oman mututuntuman tueksi.  

Firstbeat Hyvinvointianalyysi sopii esimerkiksi yritysten työhyvinvointiprojektiin.

Firstbeat Hyvinvointianalyysi sopii esimerkiksi yritysten työhyvinvointiprojektiin.

Ei kannata aloittaa kovaa saliharjoittelua, jos oma palautuminen on ihan hukassa.

Ei kannata aloittaa kovaa saliharjoittelua, jos oma palautuminen on ihan hukassa.

Vuonna 2014 perustaessani ensimmäistä firmaani, halusin tuoda personal trainer palveluiden rinnalle myös yrityksille tarjottavat työhyvinvointivalmennukset. Tutustuin netissä Firstbeat Hyvinvointianalyysiin, joka oli mielestäni mielenkiintoinen nimenomaan yritysten henkilöstölle sopiva hyvinvointituote. Tuolloin viisi vuotta sitten ei Raumalla ollut muita palveluntarjoajia ja olikin mielenkiintoista aloittaa yhteistyö Firstbeatin kanssa. Vuosien aikana olemme liittäneet Firstbeat Hyvinvointianalyysin myös personal trainer -paketteihin. Siinä tärkeintä on alussa nähdä asiakkaan kokonaiskuva palautumisesta. Mikäli henkilön voimavarat ovat vähissä ja unen laatu heikko, ei kannata aloittaa kovaa saliharjoittelua, vaan opetella ensin palautumaan.

Nyt itselläni on takana jo satoja Firstbeat Hyvinvointianalyysejä ja kymmeniä eri työhyvinvointiprojekteja eri yrityksissä. Vaikka kuluttajien ranteissa ovatkin mittarit yleistyneet, on silti asiantuntijan tekemä hyvinvointianalyysi hyvä tapa mitata omaa hyvinvointia.  Firstbeatin kehittämää tekniikkaa on nykypäivänä monissa kuluttajatuotteissa, joten osa voi ajatella, että mitä lisäarvoa hyvinvointianalyysi voisi tuoda. Tässä muutama pointti, miksi tehdä Firstbeat hyvinvointianalyysi ja miten se kannattaa tehdä!

Firstbeat Hyvinvointianalyysi antaa kokonaiskuvan

Vaikka jatkuvasti mittaisit itseäsi erilaisilla laitteilla, et silti ehkä osaa tehdä arjessasi muutoksia datan perusteella. Nykyisin haasteena onkin se tietotulva, mitä eri mittarit ja härpäkkeet tuottavat, mutta emme ehkä osaa analysoida sitä tietoa, tai muuttaa käyttäytymistä tiedon tulosten pohjalta. Firstbeat Hyvinvointianalyysi on tiivis ja kattava paketti siitä, missä tällä hetkellä menet. Mikä on kehosi tilanne palautumisen ja kuormituksen suhteen ja minkä pistemäärän saat hyvinvoinnistasi. Pisteytys on helppo tapa vertailla omia mittausjaksoja keskenään ja näet suunnan, mihin hyvinvointisi on menossa. Firstbeat Hyvinvointianalyysejä voi tehdä esim. 1-2 vuoden välein, sillä se auttaa pysähtymään oman hyvinvoinnin äärelle ja miettimään elämäntapojasi siinä hetkessä.

Ihmettelin viime marraskuussa jatkuvaa väsymystäni, vaikka nukuin 8-9 tunnin yöunia ”kuin tukki” omasta mielestäni. Hyvä ystäväni totesi, että teepä nyt mittaus ja tsekkaa oikeasti se palautumisen määrä. Ajattelin, että kyllä se varmasti on riittävää, kun nukun niin hyvin. Todellisuudessa palautuminen oli heikkoa. Nukuin kyllä, mutta keho ei palautunut. Siihen asti melko raskas vuosi henkisesti, plantaarifaskiitin kipuilu, kova työkuormitus ja vapaa-ajan kiireet veivät todellakin veronsa. Nyt alkuvuoden olenkin keskittynyt palautumisen parantamiseen, kiireen vähentämiseen ja aion tehdä pian mittauksen uudelleen.

Firstbeat Hyvinvointianalyysi auttaa tunnistamaan yöunen palauttavuutta.

Firstbeat Hyvinvointianalyysi auttaa tunnistamaan yöunen palauttavuutta.

Firstbeat Hyvinvointianalyysi kannattaa käydä läpi palautteenantajan kanssa. Itse annan aina asiakkaalle noin puolen tunnin palautteen mittauksesta. Käymme läpi tärkeimmät huomiot raportilta ja sen jälkeen käytämme aikaa muutoksen miettimiseen. Pohdimme yhdessä, millaisia pieniä asioita omassa arjessaan voisi tehdä, jotta tarpeelliset muutokset saataisiin aikaan. Liian isoja juttuja ei saa ottaa tavoitteeksi, sillä omaa hyvinvointia parannetaan aina askel kerrallaan. Hyvinvointianalyysin tärkein juttu onkin pysähtyä oman hyvinvoinnin äärelle. Ei vain todeta sykemittarista, että tällaista dataa tämä nyt tarjoaa, mutta ei oikein tiedetä mitä sitten pitäisi tehdä.

Vinkit Firstbeat Hyvinvointianlyysiin

Mittausajankohta

Mittausajankohdaksi kannattaa valita sellainen aika, joka on sinulle melko normaalia arkea. Jos matkustelet työksesi paljon, voit valita ajankohdaksi työmatkan. Jos matkustat kaksi kertaa vuodessa ja valitset työmatkan, ei se ole normaalia arkeasi. Suositus on, että mittaus tehdään 3-5 vuorokautta putkeen. Jos teet vuorotyötä, olisi hyvä saada mittausjaksolle eri vuoroja, jolloin nähdään kuormitus ja palautuminen työvuorojen välillä. Kannattaa yrittää mahduttaa mittaukseen vähintään myös yksi vapaapäivä. Mittausjaksoon kannattaa valita esimerkiksi omia liikuntaharrastuksiaan, joita yleisimmin tekee. Laite ei kestä saunaa, suihkua eikä vettä, joten valitettavasti uimatreenejä ei voi laitteella mitata.

Laite kannattaa irrottaa suihkun ajaksi ja kiinnittää suihkun jälkeen uudet elektrodit laitteeseen.

Laite kannattaa irrottaa suihkun ajaksi ja kiinnittää suihkun jälkeen uudet elektrodit laitteeseen.

Alkoholin käyttö

Firstbeat Hyvinvointianalyysistä näkee hyvin, miten alkoholi vaikuttaa palautumiseen ja unen laatuun. Joillekin ihmisille vaikutus on suurempi kuin toisille. Mikäli käytät säännöllisesti alkoholia, eli viikoittain tai jopa päivittäin, ei kannata mittauksen takia olla kokonaan nollalinjalla joka mittauspäivää. Sillä jos todella haluat nähdä parin viinilasillisen vaikutuksen yöuneesi, niin kokeile se mittausjakson aikana. Mikäli et juurikaan käytä alkoholia, ei kannata valita mittausjaksoa sellaiseen hetkeen, kun on kaveriporukan pikkujoulut ja juuri silloin satut juomaan vuoden ainoat drinksut.

Muista täyttää päiväkirjaa!

Hyvinvointianalyysin aikana täytetään sähköistä päiväkirjaa tietokoneella tai mobiilisti. Monet unohtavat päiväkirjan täytön ja jälkikäteen niiden merkintöjen tekeminen on vaikeaa. Suosittelen siis vahvasti käyttämään sen verran energiaa päiväkirjan täyttämiseen, että teet merkinnät mittauspäivien aikana. Monet ajattelevat, että kyllä minä sitten muistan palautteenannossa, mitä minäkin päivänä tapahtui, mutta kappas, et todellakaan muista! Mittauspäiväkirjaan pitää kirjata siis vähintään uni- ja työajat, jotta raporttiin saadaan oikeat luvut. Sen lisäksi kannattaa kirjata sellaiset asiat arjestasi, jotka haluat huomioida raportista vielä palautteenantohetkellä. Esimerkiksi tiukka asiakasneuvottelu, riita puolison kanssa, rentouttava lepohetki sohvalla ja niin edelleen.

Näkyykö seksi Firstbeat-mittauksessa?

Saan välillä kysymyksiä, voiko seksiä harrastaa mittausjakson aikana. Kyllä voi, seksi ja firstbeat hyvinvointianalyysi sopivat yhteen, mikäli kumppaniasi ei häiritse valkoinen piuha ja vilkkuvat valot. Osa haluaa kirjata tämän harrastuksen myös päiväkirjaan, toiset eivät. Palautteenantajan kanssa ei tarvitse keskustella petipuuhista, mutta joskus voi olla hauska itsekseen todeta, että kylläpä oli hyvää palautumista rakastelun jälkeisenä yönä. Ei kannata pelätä, näkeekö palautteenantaja sen raportilta vai ei, eli tuskin huomaa ellei sitä itse halua nostaa esiin.

Firstbeat mittaustarjous blogini lukijoille!

Kaiken kaikkiaan Firstbeat Hyvinvointianalyysi siis toimii ajatusten herättäjänä, muutoksen mahdollistajana ja hyvänä perustarkastuksena itselle vuosittain. Valitse sellainen palveluntarjoaja, jolla on kokemusta mittauksista ja hän antaa sinulle myös palautteen puhelimitse tai kasvotusten. Ilman palautteenantoa ja valmentavaa palautekeskustelua et saa irti raportin kaikkia hyötyjä.

Nykyisin mittaus on helppoa tehdä etänä, joten laitankin tähän blogini lukijoille tarjouksen Firstbeat Hyvinvointianalyysistä puhelinpalautteella. Laita viestiä pauliina@walimo.fi, niin tehdään sinulle mittaus hintaan 150 € (normaalihinta 200 €).

-Pauliina

ps. kaikki kuvat Firstbeatin materiaalipankista

008-firstbeat-netti-srgb-8587.jpg