Asiakkaan vastuu

Tammikuussa nousi PT-alan yrittäjien blogeissa jälleen kirjoituksia valmentajan vastuusta. Mikä on valmentajan vastuu ihmisten terveyden edistäjänä ja millaisilla tiedoilla ja taidoilla ihmisiä saa valmentaa? Hienoa, että asia nousi keskusteluun ja toivon, että alallamme toimii yhä useampi vastuullinen valmentaja. Noita kirjoituksia voit lukea esim. täältä Laura Peipon blogista tai Piia Pajusen blogista.

Näiden kirjoittelujen jälkeen sain idean kirjoittaa myös asian toisesta näkökulmasta, eli asiakkaan vastuusta. Eihän fiksua ja järkevää kuluttajaa voi ihan täysin vetää nenästä markkinoimalla mitä tahansa. Asiakkaalla itsellään on vastuu siitä, millaisia palveluita ja tuotteita ostaa. Onnistunut valmennusprojekti on mielestäni kahden kauppa, johon vaikuttaa vastuullisen valmentajan ammattitaito ja ohjeistus, mutta yhtä paljon ellei jopa enemmän asiakkaan oma tekeminen ja vastuun ottaminen itsestään. Tässä kootusti asiaa siitä, mikä on asiakkaan vastuu PT-valmennuksissa ja nettivalmennuksissa.

Olen ylpeä meidän valmennustiimistä Walimolla! Walimon walmentajat ovat koulutettuja personal trainereita, jotka pitävät asiakkaistaan hyvää huolta.

Valmentajan tai valmennuksen valitseminen

Millaisia tavoitteita haluat? Mitä odotat valmennukselta? Kannattaa listata asioita ylös ennen valmentajan tapaamista.

Millaisia tavoitteita haluat? Mitä odotat valmennukselta? Kannattaa listata asioita ylös ennen valmentajan tapaamista.

Ennen personal trainerin valitsemista kannattaa miettiä, miksi haluaa valmennukseen ja millaisia asiota valmennukselta odottaa. Voit listata toiveitasi, tavoitteitasi tai haluamiasi asioita vaikka ihan paperille ja käydä niitä potentiaalisten valmentajien kanssa läpi. Lähes jokainen valmentaja tarjoaa ilmaisen konsultaation ennen ostopäätöksen tekemistä, joten voit jutella toiveistasi valmentajan kanssa. Useimmat personal trainerit toimivat pääasiassa tavallisten kuntoilijoiden ja painonhallinta-asiakkaiden parissa. Mikäli etsit itsellesi jotain spesifimpää valmennusta, esim. juoksuharjoitteluun, voimannostoon, triathloniin, fitness-kilpailuihin tai yleisesti myös henkiseen valmennukseen, kannattaa etsiä juuri sellainen valmentaja, joka ymmärtää näistä osa-alueista. Mikäli joku valmentaja sanoo osaavansa kaikesta kaiken, niin suosittelen kiertämään kaukaa. Oman paikkakuntasi hyviä valmentajia kannattaa kysellä tutuilta, googlettaa ja hakea suosituksia muilta. Tosin monelle hyvälle valmentajalle saattaa olla jopa jonoa. Lähtökohtaisesti varmista kuitenkin aina valmentajan käymät koulutukset ja mieti, sopiiko valmentajan persoona sinulle.

Mikäli haluat mukaan nettivalmennukseen, kannatta miettiä tässäkin, mitä haluat. Nettivalmennuksista harvemmin saa yksilöllistä ohjelmointia, vaan ne perustuvat isojen massojen valmentamiseen. Jos siis odotat yksilöllistä apua johonkin ongelmaan, ei nettivalmennus ehkä ole se paras mahdollinen. Nettivalmennustenkin osalta kannattaa lukea asiakaskokemuksia, selvittää nettivalmennuksen valmentajien taustat ja koulutukset ja miettiä, onko sisältö sellainen, joka vastaa omia tavoitteitasi.

Kustannukset

Uskokaa tai älkää, olen joutunut laittamaan perintään useampiakin valmennusasiakkaiden laskuja. En voi ymmärtää, että ihmiset ostavat itselleen palveluita, joihin heillä ei ole todellisuudessa varaa. Olen itse liian kiltti ja sinisilmäinen ja liian usein suostunut siirtämään eräpäiviä, neuvotellut uusia maksujärjestelyjä ja lopulta todennut, että asiakas ei aiokaan maksaa. Siispä kun asiakkaana mietit valmentajan hankkimista, mieti, millainen budjetti sinulla on oikeasti käytettävissä. Hyvät valmentajat eivät aina ole halvimmasta päästä. Personal training on jatkuvasti kasvava ala ja uusia valmentajia tulee yhä enemmän markkinoille. Monelle tämä on vain sivuharrastus, osalle päätoiminen työ. Jälkimmäisille on ainakin hyvin tarkkaa se, että kaikki verot, vakuutusmaksut, sivukulut ja arvonlisäverot saa maksettua. Palvelun hinnoittelusta olen kirjoittanut aikaisemmin, se teksti löytyy täältä. Lähtökohtaisesti suosittelen valitsemaan valmentajaa tai valmennusta sen perustella, millainen on valmentajan ammattitaito, kuka kouluttaa itseään ja toimii vastuullisesti. Toki hintakin on merkittävä tekijä. Hyvät valmennukset maksavat, mutta itseensä kannattaa kyllä panostaa! Valmennus voi olla kuin terveystakuu, joka auttaa sinua pysymään terveempänä, energisempänä ja jaksavana monien vuosien ajan eteenpäin!

Työn tekeminen

PT ei nosta sinun puolestasi painoja, vaan valmennuksessa sinun on oltava valmis tekemään töitä tavoitteiden eteen!

Personal trainer hankitaan yleensä silloin, kun omat voimat ja taidot eivät enää riitä eteenpäin. Olet ehkä yrittänyt sata kertaa jo laihduttaa tai sata kertaa aloittaa juoksemisen, mutta et ole koskaan päässyt alkua pidemmälle. Hyvä valmentaja auttaa sinua eteenpäin ja neuvoo, miten saadaan pysyviä tuloksia aikaan. Muista, että pelkästään PT:n palkkaaminen ei saa muutosta aikaan itsessäsi! Jokaisen asiakkaan on itse tehtävä työ tulosten eteen. Valmentaja auttaa, neuvoo, seuraa, potkii liikkeelle, mutta ei nosta puntteja tai juokse lenkkiä puolestasi. Valmennuksen aloittaessasi sinun on siis oltava valmis tekemään töitä!! Jos elämäntilanteesi on ihan kaaottinen, kiireinen ja olet loppuunpalamisen partaalla, ei kannata aloittaa “elämäni kuntoon” -projektia. Valitse silloin valmentaja, jonka kanssa opettelet vähentämään stressiä, hidastamaan tahtia ja laittamaan elämänhallintaa kuntoon. Toisaalta ei kannata myöskään odottaa sitä juuri oikeaa hetkeä, jolloin elämässä ei ole muuta. Sellaista hetkeä ei tule. Valmennukseen kuitenkin panostetaan iso summa rahaa ja aikaa, joten sinun on oltava valmis panostamaan siihen, että teet valmentajan kanssa sovitut asiat huolellisesti. Oikea valmentaja osaa vaatia sopivasti ja oikea valmentaja osaa kertoa, jos sinulla on liian utopistiset tavoitteet. Asiakkaan vastuulla on kertoa rehellisesti, millainen elämäntilanne ja terveystilanne on, mitä odottaa valmennukselta, millaisiin tavoitteisiin on mahdollista pyrkiä.

Iloitse onnistumisista!

Kaikkein parasta onnistuneen valmennusprojektin päättyessä on nauttia niistä tuloksista ja saavutuksista, joita olet valmentajasi kanssa saanut aikaan. Asiakkaan vastuulla on siis iloita onnistumisista yhdessä valmentajan kanssa! Usein onnistuneen valmennuksen jälkeen valmennus päättyy siihen, että laaditaan asiakkaalle uudet tavoitteet, joita kohti asiakas itse tai yhdessä valmentajan kanssa alkaa tavoitella. Mikäli valmentajasi on mielestäsi tehnyt työsi hyvin, kiitä häntä siitä. Valmentaja puolestaan kyllä kiittää sinua hyvin tehdystä työstä, mikäli tosiaan olet työsi tehnyt kuten on sovittu. Omassa työssäni kaikkein antoisinta on se, kun ihmiset oppivat uusia asioita itsestään ja saavat oivalluksia! On ihanaa seurata asiakkaiden menestymistä omalla polullaan. Jokaisella polulla on vastassa esteitä ja haasteita, mutta yhdessä ne selätetään!

-Pauliina