Osa 2: Mihin voi sijoittaa?

Olipas mahtava määrä lukijoita ensimmäiselle postaukselleni sijoittamisesta! Kiitos kommenteista, joita laitoitte instan ja facen kautta. Osa on kysynyt, miten helpoiten päästä alkuun ja mistä saisi luotettavaa tietoa lisää. Yritän tässä kertoa, miten minun mielestäni kannattaa aloittaa.

Ei kannata aloittaa sijoittamista vasta, kun tiedät kaiken, koska sellaista päivää ei tule. Siispä aloita heti, niin opit vähitellen!

Ei kannata aloittaa sijoittamista vasta, kun tiedät kaiken, koska sellaista päivää ei tule. Siispä aloita heti, niin opit vähitellen!

Miten aloitetaan sijoittaminen?

Ensimmäiseksi sinun pitäisi määritellä itsellesi sijoitustavoite, sijoitusaika ja riskinottokyky. Sijoitusaika määrittelee osittain myös riskin. Mitä pidempi on sijoitusaika, sitä isompi riski sijoitustuotteessa voi olla. Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Mitä isompia tuottoprosentteja sijoitustuotteessa on, sitä isompi on myös riski sijoituskurssien heilumiselle. Nyt on tärkeää kuitenkin tajuta se, että voitto tai tappio syntyy aina vasta myyntihetkellä. Jos siis sijoitustuotteen kurssi on miinuksella, ei tuotetta kannata myydä, vaan odottaa, että kurssit nousevat ja myydä vasta sitten. Kun kurssit ovat miinuksella, kannattaa ostaa lisää, koska silloin sijoitustuotteet ovat tavallaan kuin alennusmyynnissä! Mistä voi tietää, mikä hetki on hyvä aika ostaa ja mikä on hyvä aika myydä? Sellaista pistettä ei kukaan voi tietää, milloin kurssit ovat alimmillaan ja milloin ylimmillään. Se voidaan nähdä vain jälkikäteen. Siispä sijoitusten tekemisiä kannattaa hajauttaa niin, että teet niitä säännöllisesti. Tähän paras ratkaisu on kuukausisäästösopimus, josta kerron hieman alempana.

Sijoitusaika määrittelee siis riskin. Otetaan kaksi esimerkkiä. Minun pitää säästää ensi vuoden lomamatkaa varten 500 euroa. Lasken, että minulla on mahdollisuus säästää 50 euroa kuukaudessa. Matka pitää maksaa tuolloin vuoden päästä, joten en voi ottaa riskiä, että sijoituskurssi olisi juuri sillä hetkellä minulle tappiollinen. Siispä minun pitää valita mahdollisimman riskitön sijoitustuote, joka tuottaa maltillisesti ja pääomaa ei voi menettää. Valitsen pankin talletustilin, johon luvataan 0,50 % vuotuista tuottoa. Siirrän talletustilille palkasta aina 50 euroa kuukaudessa, jolloin tilille kertyy vuoden päästä 600 euroa plus muutaman euron suuruinen korko. Tuotto on pieni, mutta tiedän, että sijoitustuote ei voi olla miinuksella vuoden päästä.

Toinen säästötavoitteeni on säästää 10 vuoden päästä tehtävää maailmanympärysmatkaa varten. Lasken, että siihen minulla on varaa säästää 100 euroa kuukaudessa. Koska sijoitusaika on noin pitkä, uskallan ottaa isompiriskisiä ja parempaa tuottoa lupaavia sijoitustuotteita. 10 vuoden aikana kurssit yleensä heiluvat ylös ja alas, mutta pitkällä aikavälillä kuitenkin tuottavat positiivisesti. Alla on kuvaaja suomalaisten osakkeiden kursseista eli OMX Helsinki 25 on Helsingin pörssin osakeindeksi. Se koostuu Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta. Kuten kuvaajasta näkyy, vaikka osakekurssit heiluvat, ovat ne pitkällä aikavälillä nousseet kaksinkertaiseksi, eli 4500 indeksipisteestä 9000 pisteeseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sijoittamani rahamäärä olisi kaksinkertaistunut 10 vuoden aikana. Siispä maailmanympärimatkalle lähtiessäni 10 vuoden päästä myyn sijoitukseni ja lunastan voittoni. Vaikka kurssit olisivat sillä hetkellä huonot, olisivat ne varmasti kuitenkin minulle reilusti voitolliset 10 vuoden aikana säästämilleni rahoille.

10 vuoden aikana osakekurssit ovat heiluneet roimasti, mutta silti käyrä osoittaa pitkällä aikavälillä reilusti ylöspäin.

10 vuoden aikana osakekurssit ovat heiluneet roimasti, mutta silti käyrä osoittaa pitkällä aikavälillä reilusti ylöspäin.

Mihin voi sijoittaa?

Sijoitustuotteita ja vaihtoehtoja on tuhansia. Voit sijoittaa pörssiosakkeisiin, valtionlainoihin, asuntoihin, kiinteistöihin, taiteeseen, luksuslaukkuihin, lähes mihin tahansa! Karkeasti sijoitustuotteet voidaan kuitenkin jakaa osake- ja korkosijoituksiin. Korkosijoitukset ovat tunnetusti vähäriskisimpiä, mutta ne usein myös tuottavat osakesijoituksia vähemmän. Suosituimpia osakesijoituksia ovat pörssiosakkeet. Pörssi tarkoittaa siis kauppapaikkaa, jossa osakkeita ostetaan. Ostettavat osakkeet ovat isojen yritysten osakkeita, eli käytännössä omistat siivun yhtiötä, jonka osakkeita omistat. Tuosta sijoittamastasi rahasta sinulle maksetaan osinkoa pääsääntöisesti kerran vuodessa. Tämän lisäksi osakkeiden tuotto perustuu kurssikehitykseen. Mitä paremmin yrityksellä yleensä menee, sitä houkuttelevampi se on kauppapaikan markkinoilla ja sitä ylemmäksi kasvaa osakkeen hinta. Esimerkiksi itse ostin vuonna 2008 ensimmäiset hissiyhtiö Koneen osakkeet. 18.7.2008 yhden osakkeen hinta oli 11,50 euroa. Tänään 14.3.2019 osakkeen hinta on 43,92 euroa. Omistukseni arvo on siis lähes nelinkertaistunut ja olen saanut vuosittain osinkotuottoa. Mikäli sinulla on kiinnostusta ja aikaa osakemarkkinoiden seuraamiseen, voit alkaa itse tekemään osakesijoituksia. Suosittelen kuitenkin aloittamaan rahastosäästämisestä. Tällöin rahastonhoitajat tekevät sijoituspäätökset puolestasi, eikä sinun tarvitse aktiivisesti seurata markkinoita.

Rahastosijoittaminen

Rahastosijoittaminen on mielestäni helpoin tapa sijoittaa. Ostamalla rahastoja ostat käytännössä rahastosta osuuksia. Yhden osuuden arvo vaihtelee päivittäin. Rahastoon kertyneillä varoilla rahastonhoitajat tekevät erilaisia sijoituksia korko- ja osakerahastoihin eli varat hajautetaan. Hajautus onkin sijoittamisessa tärkeintä! Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin! Kannattaa pitää siis pieni puskuri rahaa tilillä ja laittaa vähitellen rahaa eri sijoituksiin.

Rahaston säännöissä on kerrottu, mihin sen kyseisen rahaston varoja saadaan sijoittaa ja millä painotuksilla. Esimerkiksi Amerikka-rahasto sijoittaa nimensä mukaisesti useimmiten Amerikan osakemarkkinoille. Pieni osuus voi olla myös korkomarkkinoilla, kuten valtionlainoissa. Rahastojen ostaminen maksaa merkintäpalkkion verran, joka vaihtelee useimmiten 0-2 % välillä. Lisäksi rahastosta maksetaan hallinnointipalkkiota, jolla maksetaan rahastonhoitajan palkka ja sijoitusten tekemisestä syntyneitä kuluja. Kun päätät luopua rahastoista ja myyt ne, menee usein myös lunastuspalkkio, merkintäpalkkion tapaan. Palkkioiden maksamista ei kannata pelätä, koska jos tekisit sijoituksia itse, niin niistäkin menee palkkio, esim. osakkeiden ostaminenkin maksaa.

Rahastoihin kannattaa sijoittaa kuukausisäästösopimuksella. Kun raha menee kuukausittain samana päivänä automaattisesti rahastoon, tulee tehtyä ajallista hajauttamista. Otetaan esimerkki. Rahasto-osuuden hinta oli viime viikolla 95, ensi viikolla 100 ja seuraavalla viikolla se on ehkä 98 tai 103. Milloin on oikea hetki laittaa rahat kiinni? Tänään, ensi viikolla vai kuukauden päästä?

Esimerkki 100 euron kuukausisäästösopimuksesta: Tänään rahasto-osuuden arvo olisi tasan 100. Saat siis 100 eurolla yhden rahasto-osuuden. Viime kuussa ostit rahasto-osuuden arvoltaan 95, eli silloin sait 100 eurolla hieman yli 1 rahasto-osuuden eli suhteessa enemmän samalla rahalla. Seuraavassa kuussa rahaston arvo on noussut 110 euroon, jolloin 100 eurolla ei enää saa edes yhtä kokonaista rahasto-osuutta, mutta aikaisemmin sijoittamiesi osuuksien arvo on jo noussut!  Koska et voi tarkalleen tietää, mikä on hyvä hetki ostaa, kannattaa ostaa joka kuukausi vähän. Rahastosijoituksesi tuotto määräytyy siis rahasto-osuuden hinnan nousuista ja laskuista. Jos osuuden arvo nousee, sinun sijoituksesi arvo nousee ja päinvastoin. Kun sijoituksen arvo on laskusuunnassa, pitää odottaa tai ostaa jopa lisää (alennusmyynti!). Myydä kannattaa vasta, kun kurssit ovat ylempänä kuin mitä olet itse niistä maksanut.

Toinen hyvä syy rahastosijoittamisessa on nimenomaan hajautus eri sijoituksiin. Jo yhden rahaston sisällä on usein monia kymmeniä eri sijoituksia. Jos yhdellä sijoituksella menee huonosti, saattaa toinen sijoitus mennä hyvin, jolloin keskimääräinen tuotto on kohtalainen. Sinulta näitä sijoituspäätöksiä ei kysytä, vaan rahastonhoitaja tekee sijoitukset yhdessä tiiminsä kanssa parhaansa mukaan. Sijoitusrahastoja usein seurataan erilaisilla rankingeilla ja mittareilla. Siispä ainakin suosituimmat suomalaisten pankkien rahastot ovat useimmiten turvallisia sijoituskohteita, sillä niitä valvoo finanssivalvonta.

Suurin riski sijoittamisessa

Suurin riski sijoittamisessa on olla aloittamatta. Joka päivä, kun vaan mietit, pitäisikö aloittaa, mutta et silti aloita, menetät tulevaisuuden tuottoja. Paras tapa aloittaa on varata aika pankkiin ja mennä juttelemaan, millä tavalla sinä voisit aloittaa säästämisen tai sijoittamisen ja mihin sijoituksiin sinun riskiprofiilisi sopii.  Olen itsekin aloittanut vain kokeilemalla ja siitä kerronkin seuraavassa postauksessa, että miten minä sijoitan.

-Pauliina

ps. En ole tehnyt tätä postausta yhteistyössä minkään pankin tai sijoitusyhtiön kanssa enkä saa mitään provisioita siitä, jos sinä alat säästämään.