Osa 3: Miten minä sijoitan?

Tässä viimeisessä sijoittamiseen liittyvässä blogikirjoituksessani kerron tarkemmin siitä, miten itse olen aikanaan aloittanut sijoittamisen ja mihin olen sijoittanut. Tarkoitukseni on kannustaa teitä muitakin siihen, että pienelläkin summalla voi aloittaa ja sijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Osassa 1 kerroin, mitä sijoittaminen on ja sen voit lukea tästä. Osassa 2 kerroin, mihin voi sijoittaa ja siihen pääset tästä. Suosittelen lukemaan nämä kirjoitukset tässä järjestyksessä, mutta toki voit vaikka aloittaa ensin tästäkin kirjoituksesta, mikäli et ole aikaisempia ehtinyt vielä lukea.

Kuten kerroin aiemmin, en ole todellakaan kultalusikka suussa syntynyt rikkaan perheen lapsi, vaan omat varani olen kerryttänyt työnteolla. Jo nuoresta asti olen käynyt epäsäännöllisen säännöllisesti töissä opiskelujen ohessa ja aina menin kesätöihin, kun iän puolesta pääsin. Tuolloin rahaa ei juuri säästöön jäänyt, vaan kaikki meni mitä tulikin. Muistan, miten Vaasan yliopistossa opiskellessani ohjasin jumppia ympäri Vaasaa ja mankka tarakalla pyöräilin kelissä kuin kelissä ohjaamaan. Rakkaudesta lajiin (ohjaamiseen) mentiin silloinkin, mutta toki raha oli tärkeä motivaattori, kun koko opintotuki meni vuokraan.

Olen säästöillä ja sijoituksilla pystynyt muun muassa matkustelemaan! Mielestäni rahan kerryttäminen ei ole itseisarvo, vaan se, että rahalla voi mahdollistaa asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä.

Olen säästöillä ja sijoituksilla pystynyt muun muassa matkustelemaan! Mielestäni rahan kerryttäminen ei ole itseisarvo, vaan se, että rahalla voi mahdollistaa asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä.

Eläkevakuutus ja rahastot

Mutta siis sijoittamiseen. Päästyäni Nordeaan vakituisiin töihin vuonna 2007 aloin ensimmäistä kertaa saada rahaa säästöönkin. Toki iso osa palkasta meni silloinkin asuntolainaan, mutta aloin säästämään kuukausittain suoraan rahastoihin sekä eläkevakuutuksen kautta rahastoihin. Eläkevakuutukset olivat silloin ”kovassa huudossa” ja laki suosi eläkevakuutusten ottamista. Tiesin, että raha, jonka sinne laitan, siellä varmasti pysyy, koska niitä ei sieltä pysty irrottamaan ennen eläkeikää. Sittemmin eläkevakuutusten lait ovat muuttuneet ja enää tuo sijoitusmuoto ei ehkä ole niin houkutteleva kuin 10 vuotta sitten. Sain juuri kuitenkin eläkevakuutusotteen ja sinne on aikojen saatossa kertynyt reilu 6000 euroa, kun olen maksanut sinne noin 4500 euroa. Eli ihan kiva tuottoprosentti pitkässä juoksussa! En siirrä sinne enää säännöllisesti rahaa, joten kasvakoon siellä rauhassa riskipitoisissa rahastoissa (Nordea kehittyvät markkinat ja Nordea Pohjois-Amerikka -rahastot). Todella ison riskin rahastoja, mutta sijoitusaika on lähempänä 30 vuotta, joten riskin kyllä kestää!

Olen sijoittanut rahastoihin aina kuukausisäästösopimuksen kautta, paitsi lapseni osalta, jolle olen tehnyt myös kertasijoituksia rahastoon. Koska lapseni kohdalla säästöaika on pitkä, vähintään 10 vuotta, niin ajallisella hajautuksella ei ollut niin paljoa väliä. Sijoitin noin kuutisen vuotta sitten kerralla noin 2000 euroa kolmeen eri rahastoon ja ne säästöt ovat jo lähes kaksinkertaistuneet. Kuukausisäästösopimus on siitä hyvä, että jo pienelläkin sijoitussummalla pääsee mukaan. Kun palkkapäivänä menee automaattinen veloitus tililtä, niin raha menee vähän niin kuin huomaamatta säästöön. Mikäli en siirtäisi sitä säästöön, niin luultavasti tuo 50-100 euroa hujahtaisi johonkin turhaan joka tapauksessa.

Osakesijoittaminen

Osakesijoittamisen aloitin vuonna 2008. Sijoitin aluksi Nordean verkkopankin arvopaperipalveluiden kautta. Tuolloin minulle oli kertynyt 2000 euroa tilille rahaa ja päätin sijoittaa ne osakkeisiin, jotta oppisin ymmärtämään, miten osakemarkkinat toimivat. Luin ensin osakesijoittamisesta netistä ja tein itselleni osakesijoittamiseen strategian. Se oli hyvin simppeli. Koska en ehtinyt todellakaan seurata osakkeiden liikkumista päivittäin, en halunnut lähteä yrittämään pikavoittoja. Strategiakseni siis muodostui lähinnä ”osta ja unohda” -periaate, eli päätin sijoittaa vakaisiin, hyvin osinkoa maksaviin osakkeisiin, joita voisin pitää useita vuosia. Halusin sijoittaa suomalaisiin yhtiöihin, joiden liiketoimintaa ymmärsin ja jotka silloin olivat hyviä osingonmaksajia. Muistaakseni ensimmäiset osakeostoni tuolloin olivat 500 euroa Wärtsilään, 500 euroa Koneeseen, 500 euroa Sampoon ja 500 euroa Nokian renkaisiin. Vähitellen osakesalkkuni koko on vaihdellut tuosta 2000 euron ensimmäisistä sijoituksista enimmillään noin 20 000 euron osakesalkkuun. En ole ikinä myynyt yhtään osaketta tappiolla, koska sijoitukset ovat menneet hyvin ja huonoina kausina ei ole tarvinnut myydä. Verojen takia joskus varmaan kannattaisikin myydä tappiolla, mutta ei ole juurikaan tappiollisia osakesijoituksia itsellä ollut. Tällä hetkellä omistan edelleen noita Koneen ja Sammon osakkeita ja sen lisäksi sijoitussalkussani on Neste, Elisa ja Tieto. Näistä osakkeista kaikkein paras sijoitus tähän asti on ollut Neste, jota ostin kesällä 2014 hintaan 15,07 euroa. Tällä hetkellä Nesteen kurssi on yli 96 euroa!! Harmi vaan, olen joutunut välillä myymään osan noista osakkeista, muuten olisikin jo upea potti kasassa!

Osakkeiden ostaminen vaatii arvo-osuustilin, jonka voi hankkia pankista tai esim. Nordnetistä. Vuosien saatossa olen itse siirtynyt Nordnetin asiakkaaksi. Nordnet on siis myös pankki, mutta se tarjoaa helppokäyttöisen verkkopalvelun, johon olen ensin avannut arvo-osuustilin ja siirtänyt talletustilille rahaa. Sen jälkeen voi aloittaa osakkeiden oston. En todella ollut mikään osakesijoittamisen guru aloittaessani. Vähänpä tiesin! Mutta olen oppinut ja näin jälkikäteen voisin sanoa, että myös hyvin onnistunut osakestrategiassani! En ole koskaan sijoittanut osakkeisiin laina-rahalla, mutta asuntoihin sen sijaan olen…

Asuntosijoittaminen

Vuonna 2016 aloitin asuntosijoittamisen. Asuntosijoittaminen oli vähän aikaa sitten niin sanotusti muodissa ja markkinat taisivat jopa vähän ylikuumentua, kun ihmiset ajattelivat, että asuntosijoittamisella saa helposti rahaa. Valitettavasti asuntosijoittamisessa on isot riskit, mielestäni paljon isommat kuin esim. rahasto- tai osakesijoittamisessa. Riskinä esimerkiksi on huonot vuokralaiset, jotka tuhoavat asunnon ja jättävät vuokrat maksamatta, asunnon arvon aleneminen etenkin kasvukeskusten ulkopuolella ja mahdolliset isot remontit, jotka nostavat vastikkeet pilviin. Sijoitusten tuottoa laskee se, jos asuntoa joutuu pitämään pitkään tyhjillään. Riskien vuoksi asuntosijoittaminen vaati paljon enemmän perehtymistä, kuin esimerkiksi osakesijoittaminen.

Minulla on tällä hetkellä kaksi asuntosijoitusta, jotka molemmat ovat Raumalla. Rauman vuokramarkkina on ollut vähän liiankin hyvä sijoittajille viimeiset 10 vuotta ja riskinä onkin vuokramarkkinoiden hiljentyminen nyt, kun Olkiluodon ydinvoimala alkaa valmistua. Minulla on kaksi kaksiota, jossa on pitkäaikaiset vuokralaiset. Molempiin asuntoihin on velkaa, jota lyhennän vuokratuloilla. Lainat on maksettu pois noin 10-15 vuoden kuluttua, jolloin asunnot ovat velattomia ja toivottavasti niiden arvokin hieman kasvanut ostohinnoista. Asuntosijoittamisessa houkuttelee se, että vuokralainen maksaa vähitellen minulle kertyvää omaisuutta. Asuntosijoittamisessa omia säästöjä tarvitaan alkuun, sillä pankki ei nykyisin enää anna lainaa ilman omarahoitusosuutta tai muuta vakuutta, kuten oma velaton koti.

Olen laskenut, että mikäli nuo asunnot pitävät suurin piirtein arvonsa, minulla on vajaan 15 vuoden päästä noin 200 000 euron arvoiset velattomat asunnot, jotka voin myydä tai vaihtoehtoisesti ne tuottavat minulle kuukausittain tasaista vuokratuottoa.

Näiden lisäksi olen sijoittanut kanta-asiakasohjelmaan, joka on käytössä yrityksessäni Walimolla. Cashback World -kanta-asiakasohjelma toimii lähes 50 maassa ja sen tuotto perustuu siihen, kun ihmiset kuluttavat ympäri maailmaa päivittäin. Varsinaisesti tuo maailma on enemmänkin yritystoimintaa, kuin sijoitustoimintaa, joten en avaa sitä logiikkaa enempää tähän, mutta jos olet kiinnostunut asiasta, kerron kyllä mielelläni lisää!

Lopuksi haluan sanoa, että en ota vastuuta kenenkään muun sijoituspäätöksistä! Nämä ovat lähinnä vinkkejä teille, jotka haluatte aloittaa sijoittamisen, että ottakaa selvää ja aloittakaa! Sijoittaminen ei tosiaan ole vaikeaa, kun siihen pääsee kiinni. Kuten viimeksi jo kirjoitin, suurin riski sijoittamisessa on olla aloittamatta! Jos ei mitään tee, ei voi missään onnistuakaan. Älä siis anna pelkojesi ohjata toimintaasi, vaan ota rohkeasti asioista selvää.

Miksi minä sijoitan?

En unelmoi rikastumisesta. Raha ei tuo onnea eikä terveyttä. Mutta rahattomuus tuo toisaalta joskus onnettomuutta. Tunnen ihmisiä, joilla on valtava huoli siitä, mistä saa huomenna rahaa ruokaan ja elämiseen. Haluan, että minulla ja perheelläni olisi asiat keskimäärin hyvin, niin että elämässä on voimavaroja itsensä toteuttamiseen, harrastamiseen ja matkusteluun, niihin minulle tärkeisiin asioihin. Valmistuin marraskuussa 2007, jolloin tililläni oli ehkä muutama sata euroa rahaa. Nyt reilut 10 vuotta myöhemmin olen vähitellen onnistunut kerryttämään omaisuutta. Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa! Vaurastuminen ei tule hetkessä, vaan vähitellen. Olisiko sinun aika aloittaa nyt?

-Pauliina