Flunssan karkotus!

Heräsin maanantaina aamulla kurkkukipuun ja ensimmäinen ajatus oli, että oi ei, nyt ei ole aikaa sairastaa! Olen melko hyvin säästynyt yleensä flunssalta, ehkä pari kertaa vuodessa tulee kunnon räkätauti päälle. En juuri koskaan saa kuumetta, joten on aika vaikeaa arvioida, milloin on tarpeeksi kipeä, ettei saisi liikkua. Tällä kertaa päätin tosissani seurata flunssan tilaa ja kokeilla erilaisia flunssan karkottajia. Tänään sunnuntaina totesin, että kas, flunssa onkin jo häipynyt. Ei minkäänlaisia oireita. Tässä minun vinkkini siihen, miten ensinnäkin voit pitää flunssan loitolla ja miten sen saa nopeasti pois.

Ihana kevätaurinko lämmittää jo, mutta kevätflunssakin iskee helposti.

Ihana kevätaurinko lämmittää jo, mutta kevätflunssakin iskee helposti.

Vastustuskyvyn vahvistaminen

Omat valinnat päivittäisessä arjessa ovat niitä, jotka joko luovat vahvan vastustuskyvyn tai nakertavat sitä vähitellen. Vastustuskyvyn peruskivi on terveellinen ja monipuolinen ravitsemus. Kirjoitan hyvästä ravitsemuksesta myöhemmin blogiini lisää, mutta tässä muutama tärkeä ravintoasia nimenomaan vastustuskyvyn kannalta. Ensinnäkin suoliston bakteerikannasta pitää huolehtia. Suolistossamme on hyviä ja huonoja bakteereita ja nimenomaan niitä hyviä tarvitaan vastustuskyvystä huolehtimiseen. Suolistoa hellivät kaikenlaiset kasvikset, hedelmä ja marjat sekä kuitupitoinen ruoka, kuten erilaiset täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet. Suolistoa sen sijaan haittaa sokeripitoinen ruokavalio, alkoholi ja stressi. Näiden välttäminen on hyvä pohja vahvalle vastustuskyvylle.

Antioksidantit ovat elimistömme ”hyviksiä”, jotka sitovat itseensä tulehdusta aiheuttavia vapaita happiradikaaleja ja kuljettavat ne pois elimistöstämme. Antioksidantteja saadaan nimenomaan ravinteikkaasta ruuasta, erityisesti kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä päivässä on ihan minimimäärä antioksidanttien saannin kannalta, joten vahvan vastustuskyvyn hankkimiseksi kannattaa popsia niitä reilusti enemmän.

Kolmas asia hyvälle vastustuskyvylle on tietynlainen altistuminen erilaisille bakteerikannoille. Liian steriili elämäntapa aiheuttaa usein sen, että vastustuskykymme ei osaa taistella erilaisia bakteereja vastaan. Ihmiset, jotka kasvavat esimerkiksi maatilalla eläinten ja mullan seassa, saavat luontaisesti hyvän vastustuskyvyn lapsuudessaan. Silti pitää muistaa, että hyvä käsihygienia on paras ase kaikenlaisia flunssia ja pöpöjä vastaan. Eli käsien pesu saippualla ja käsidesin käyttö flunssakausien ja vatsatautiepidemian aikaan on tärkeintä!

Flunssan karkotus

IMG-6544.JPG

Vaikka olisit tehnyt kaiken mahdollisen oman vastustuskyvyn vahvistamiseksi, silti ihminen sairastuu silloin tällöin. Toiset ovat herkempiä sairastumaan kuin toiset. Oma flunssani alkaa lähes aina kurkkukivulla, joka tuntuu ensin jatkuvana janon tunteena, voimistuu pahaksi kurkkukivuksi ja muuttuu usein kunnon räkätaudiksi. Maanantaina, kun kurkkukipu alkoi, päätin heti, että en tee mitään hikiliikuntaa, ennen kuin tauti on ohi. Aloin myös dropata itseäni kunnon setillä. Huuhtelin kurkkua betadine-suuvedellä. Kunnon purskuttelu ja kurlaus auttaa kovaan kurkkukipuun. Heti flunssan iskiessä käytän aina myös FluAcute -sinkkisuihkeita. Nelisen suihkausta pari kertaa päivässä auttaa taistelemaan flunssan oireita vastaan. Sen lisäksi otin monivitamiinivalmisteita ja d-vitamiinia ekstra-annokset. Tiistaina ja perjantaina olin syömässä sushi-buffetissa ja otin todella mehevät annokset inkivääriä. Keskiviikkona ostin Lidlistä suomalaista sokeritonta tyrnimehua ja vedin sitä pari desiä päivässä kunnon shotteja.

Onneksi minulla oli kevyt viikko asiakastapaamisten suhteen, eikä tarvinnut itse aktiivisesti osallistua tekemiseen. Välillä on esim. hiihto- tai juoksulenkkejä asiakkaiden kanssa, mutta tälle viikolle oli kalenteroitu vain saliohjauksia. Omat ryhmäliikunnat sain joko siirrettyä toisille ohjaajille tai pystyin itse vain suullisesti ohjaamaan, eikä tarvinnut itse jumpata. Perjantaina flunssa alkoi olla jo paljon parempi ja tänään sunnuntaina ei ole enää mitään oireita. Nyt alkaa olla jo kova polte päästä treenaamaan ja odotan innolla huomista Kangoo Power -tuntia, kun saan tykittää menemään täysillä.

Siispä kun flunssa iskee, ota maltillisesti! Jos et lepää, flunssa vaan pitkittyy turhaan ja saattaa jopa aiheuttaa erilaisia jälkitauteja. Minulle toimivat apteekin flunssatuotteet, tyrnimehu, inkivääri ja tauko liikunnasta. Nyt jatkan vastustuskyvyn vahvistamista maitohappobakteereilla, ravintorikkaalla ruualla ja sokerin ja alkoholin välttämisellä.

Pikaista paranemista kaikille nuhanenille!

-Pauliina

Tulppaanit piristivät flunssaviikkoa!

Tulppaanit piristivät flunssaviikkoa!