Plantaarifaskiitin hoito

Viime kesä oli ihan mahtava kelien puolesta! Rakastan lämmintä ja aurinkoa, joten minulle helteinen kesä oli ihan parasta. Kävin usein aamuisin juoksemassa ihanan aamulenkin auringonpaisteessa ja sen jälkeen kuljin varvassandaaleissa pitkin päivää.

Kesän joksulenkit ja kävely huonoilla kengillä aiheuttivat minulle vähitellen plantaarifaskiitin.

Kesän joksulenkit ja kävely huonoilla kengillä aiheuttivat minulle vähitellen plantaarifaskiitin.

Heinäkuussa se alkoi. Aamulla nousin sängystä vessaan ja pistävän terävä kipu vihlaisi jalkapohjissani. Se kipu tuntui repivän koko jalkapohjaa. Mutta kun kävelin muutaman kerran edestakaisin ja sain jalat vetreytettyä, kipu poistui eikä se tuntunut enää päivän aikana ollenkaan. Koska muita oireita ei juurikaan ollut, ei tuo aamun ihmeellinen jalkakipu saanut minua lääkäriin.

Kesän loppupuolella oireet alkoivat tuntua vasemmassa kantapäässä. Äitini oli kärsinyt koko alkuvuoden plantaarifaskiitista, joten tiesin kyllä, että nyt alkoi olla omassa jalassa sama tilanne. Juokseminen tuntui jo vähän inhottavalta ja viimeiseksi kesän juoksulenkiksi jäi elokuussa järjestetty Narvi-triathlon. Aloin selvitellä netistä plantaarifaskiitin hoitokeinoja ja monessa kohtaa vannottiin levon nimeen. Työssäni personal trainerina jalat ovat aika oleellinen työväline, joten levon järjestäminen oli hieman haastavaa. Juoksulenkit ja pidemmät kävelylenkit päätin jättää kokonaan ja pyrkiä lepäämään mahdollisimman paljon.

ESWT paineaaltohoito (shockwave)

Alkusyksyllä hakeuduin hoitoon jalkojen fysioterapiaan erikoistuneelle Timo Torpolle. Timo kyseli, mistähän vaiva olisi voinut saada alkunsa ja totesimme yhdessä, että kesän varvassandaalit ja liian kova kuormitus jaloille olivat molemmat luultavasti osa syytä. Plantaarifaskiitti on todella yleinen vaiva, mutta yksittäistä selkeää hoitokeinoa ei ole. Siispä jokaisen pitää yksilöllisesti löytää parhaat keinot oireiden hoitoon ja paranemiseen. Minulle ESWT paineaaltohoito auttoi selkeästi oireisiin, mutta ei yksinään parantanut vaivaa. Timon tekemä teippaus jalkapohjaan oli myös todella hyvä hoitokeino. Kokeilin myös LPG-hoitoa kireisiin jalkojen lihaksiin, mutta siitä en saanut oikein apua.

Paineaaltohoito on tehokas hoitomenetelmä, joka tuntuu melko kivuliaalta. Pienellä ”vasaralla” annetaan tuhansia pieniä iskuja ongelma-alueelle. Paineaaltokäsittely on nopea ja tehokas erityisesti jänneliitoksien ja kalvojen ongelmissa kuten plantaarifaskiitti tai tenniskyynärpää. Paineaaltohoidon vaikutuksesta kipualueen aineenvaihdunta vilkastuu, kipu lievittyy ja krooninen tulehdus vähenee. Kävin paineaaltohoidossa useamman kerran ja joka kerta kantapään kipu helpotti. Marraskuussa lähdin kymmeneksi päiväksi lomalle ja päätin antaa lepoa kantapäälle. Pettymyksekseni kantakipu ei loman jälkeen vielä ollut helpottanut.

Ortopedin juttusille

Tämän vuoden alussa päätin ottaa taas tavoitteekseni jalan saamisen kuntoon. Walimon ammattilaiset Suvi, Maria, Salla ja Ari olivat kaikki säännöllisesti antaneet minulle faskiahoitoa, hierontaa ja todella hyviä vinkkejä jalan kuntouttamiseen. Tein säännöllisesti jalkapohjan hierontaa faskiapallolla, rullailin jalkoja, tein jumppaliikkeitä ja huolsin kehoa. Silti kipu jatkui. Menin ortopedin juttusille ja hän totesi minulle, että puoli vuotta tämän vaivan kanssa on vasta lyhyt aika! Kuulemma moni kärsii vaivasta useamman vuoden. Lääkäri antoi minulle kahden viikon tulehduskipulääkekuurin, joka selkeästi auttoi heti. Sain lähetteen fysioterapiaan ja pohjallisen tekoon. Lääkäri suositteli jatkossa käyttämään vain korollisia kenkiä. Pahimpia ovat kuulemma tasapohjaiset kengät. Kaverini Emmi vinkkasi minulle kuitenkin akupunktiosta. Päätinkin ennen pohjallisen tekoa kokeilla myös akupunktiota.

Akupunktiossa pieniä neuloja laitetaan kipualueelle. Akupunktio auttoi omaan plantaarifaskiittiin todella hyvin.

Akupunktiossa pieniä neuloja laitetaan kipualueelle. Akupunktio auttoi omaan plantaarifaskiittiin todella hyvin.

Akupunktio plantaarifaskiitin hoitoon

Rauman fysikaalisen hoitolaitoksen Iiris Rönnblad kertoi, että todella moni on saanut apua plantaarifaskiittiin akupunktiosta, mutta ei tietenkään voi luvata, että se kaikille toimii. Tällaisten pitkittyneiden vaivojen kanssa on kuitenkin usein sellainen olo, että haluaa kokeilla erilaisia hoitokeinoja, jotta parantuisi. Nyt takana on itsellä kuusi kertaa akupunktiota Iiriksen luona ja jalka alkaa olla todella paljon parempi. En ehkä vielä uskalla sanoa, että jalka on parantunut, mutta kipua ei ole tuntunut enää pitkään aikaan! Varmasti yhdessä nämä kaikki keinot sekä säännöllinen kehonhuolto ovat vihdoin alkaneet tepsiä! Edessä oleva kevät houkuttelee pian palaamaan juoksun pariin. Aloittelen juoksutreenit pikku hiljaa sekoittaen kävelyä juoksun lomaan. Jatkan kehon huoltamista säännöllisesti ja kuljen yhä enemmän korollisissa kengissä!

Tässä vielä yhteenvetona, mitä minä suosittelen kokeilemaan:

  • Lepoa, lepoa!

  • Huonot kengät ja varvassandaalit pois, tilalle korkokengät ja laadukkaat jalkineet

  • Paineaaltohoito

  • Jalkapohjan teippaus

  • Faskiapallon käyttö ja rullailu pallolla

  • Fysioterapia ja faskia-käsittely

  • Hieronta

  • Akupunktio

  • Tulehduskipulääke lyhyenä kuurina

-Pauliina