Ihana viikonloppuloma Gdanskissa

Mieheni Rami yllätti minut tammikuun lopulla ostamalla meille viikonloppuloman Gdanskiin. Matka oli sopivasti Ramin synttäripäivänä maaliskuun lopussa ja pääsimme nauttimaan viime viikonloppuna rennosta lomasta yhdessä. Gdanskiin pääsee kätevästi Wizz Airin suorilla lennoilla Turusta, joten matka-aika oli lähes sama kuin olisi matkannut Raumalta Helsinkiin. Wizz Air on halpalentoyhtiö, jonka hinnoittelu perustuu siihen, että lähes kaikesta palvelusta pitää maksaa erikseen. Jos ottaa kaikkein halvimman lennon ilman mitään lisäpalveluja, saa matkalle ottaa vain pienen repun mukaan. Rami oli varannut meille Wizz priority -paketin, mikä sisälsi molemmille lentolaukun. Lisäksi maksoimme vierekkäisistä istumapaikoista ekstraa. Hinta sisälsi online check-in kirjautumisen. Takaisin tullessa unohdimme asian ja kun kävelimme check-in deskille olikin iso yllätys, että jouduimme taas maksamaan ekstraa, kun emme olletkaan tehneet check-in kirjautumista etukäteen. Jouduimme pulittamaan 75 euroa siitä, että kirjauduimme lennolle vasta lentokentällä. Mikäli siis reissaat halpalentoyhtiöillä, kannattaa tosissaan tarkistaa, mitä palveluita hinta sisältää ja mitä ei.

Gdansk on täynnä upeita rakennuksia ja pieniä kävelykatuja.

Gdansk on täynnä upeita rakennuksia ja pieniä kävelykatuja.

Gdansk sijaitsee Puolan pohjoisosassa ja sen väkiluku on noin puoli miljoonaa. Gdansk on edullinen ja kaunis matkakohde. Erityisen kaunista on vanhassa kaupungissa, jonka tärkein nähtävyys on upea Marian kirkko. Saavuimme Gdanskiin lauantaina iltapäivällä ja aurinko paistoi lämpimästi. Majoituimme joen varrella sijaitsevaan Qubus-nimiseen hotelliin, joka oli mielestäni todella hyvä. Kahden yön majoittuminen maksoi 140 euroa ja sisälsi aamupalat. Aamupala olikin itse asiassa parempi kuin osasin odottaa. Olen matkustanut Keski-Euroopassa kymmeniä kertoja ja hienossakin hotellissa aamupala saattaa olla pelkkää paahtoleipää ja marmeladia. Qubus-hotellin aamupalalla oli runsaasti erilaisia leipiä, lämpimiä ruokia, tuoreita hedelmiä, jogurtteja ja myslejä, mahdollisuus paistaa itse vohveleita, tuoreita mehuja ja erikoiskahvikoneet. Aamupalalle siis täydet 10 pistettä!

IMG-7301.JPG
Qubus-hotellia voin lämpimästi suositella Gdanskin lomalle!

Qubus-hotellia voin lämpimästi suositella Gdanskin lomalle!

Ravintolat ja kahvilat

Gdansk on täynnä ihania ravintoloita ja kahviloita. Kevätauringon lämmittäessä turistit ja paikalliset istuivat vanhan kaupungin ravintoloiden terasseilla juomien kera. Emme olleet etukäteen juurikaan selvittäneet ravintoloita tai kahviloita ja valitsimme sopivat ruokapaikat fiilispohjalta. Valintamme olivat todella onnistuneita. Ruoka ja juoma on Suomen hintatasoa edullisempaa, toki vanhassa kaupungissa hinnat ovat melko korkeat verrattuna sivummalla oleviin paikkoihin. Me söimme pääsääntöisesti italialaisia ruokia ja saimme ihan loistavia pitsoja, pastoja ja risottoja. Paikallisia liha-annoksia emme kokeilleet, mutta lihan ystävälle ne toimisivat varmasti loistavasti!

CHEF Food & Friends ravintola on todella pieni italialainen ravintola. Söin risoton merenelävillä, jossa oli simpukoita, mustekalaa ja katkarapuja. Ruoka oli todella hyvää! Risotto ja viinilasillinen oli yhteensä noin 10 euroa.

CHEF Food & Friends ravintola on todella pieni italialainen ravintola. Söin risoton merenelävillä, jossa oli simpukoita, mustekalaa ja katkarapuja. Ruoka oli todella hyvää! Risotto ja viinilasillinen oli yhteensä noin 10 euroa.

La Cucina Ristorante oli toinen ihana italialainen ravintola. Söin puna-ahventa ja risottoa. Ruoka oli todella hyvää!

La Cucina Ristorante oli toinen ihana italialainen ravintola. Söin puna-ahventa ja risottoa. Ruoka oli todella hyvää!

Shoppailumahdollisuudet

Lauantaina illalla pyörimme keskustan tuntumassa ja löysimme Forum Gdanskin, joka on valtavan iso ostoskeskus. Forumin liikkeet ovat pääsääntöisesti sitä samaa kansainvälistä ketjua toisensa perään, mitä muissakin isoissa ostoskeskuksissa. Kiertelimme kauppoja todeten, että hinnat olivat lähes Suomen tasolla, joissakin tuotteissa jopa ehkä kalliimpia. Sunnuntaina aamulla lähdimme taksilla Gdanskin laitamilla sijaitsevaan outlettiin. Taksilla ajaminen oli Gdanskissa edullista. Lauantaina taksimatka lentokentältä hotellille maksoi 60 zlotya eli noin 14 euroa. Matka outlettiin maksoi 40 zlotya eli vajaat 10 euroa. Outletissa oli joissakin liikkeissä hyvät tarjoukset, mutta pääsääntöisesti sielläkin hinnat olivat melko korkeita. Valikoimaa oli paljon ja erityisesti kenkä- ja vaateliikkeitä. Löysimme outletista lapsille tuliaiset ja Ramille uuden takin. Palasimme outlet kierroksen jälkeen Gdanskin keskustaan ja kävimme vielä Madison ostoskeskuksessa. Siellä oli aika vähän liikkeitä, mutta löysin itselleni kesäksi uudet kengät!

Mun tulevan kesän tennarit!

Mun tulevan kesän tennarit!

Nähtävyydet

Erityisen upeaa Gdanskissa on tosiaan vanha kaupunki ja sen ytimessä sijaitseva Marian kirkko. Kirkon torniin pääsee kiipeämään monta sataa porrasta ja sieltä on kuulemma upeat näkymät ympäri kaupunkia. Valitettavasti me emme edes ottaneet selvää tuosta mahdollisuudesta, joten jäi meidän osalta maisemat näkemättä. Onpahan jotain koettavaa sitten seuraavaan Gdanskin reissuun, jos sinne joskus vielä suuntaamme. Olen aikaisemmin käynyt kerran Gdanskissa perheeni kanssa ja silloin kävimme Gdanskin historiasta kertovassa museossa. Ramin kanssa emme tälläkään kertaa museoissa kiertäneet, mutta mielestäni parasta oli vain kävellä ympäri Gdanskia, ihailla kauniita rakennuksia ja pieniä katuja.

Me olimme Gdanskissa lauantai-iltapäivästä maanantaiaamuun, sillä lentokentällä piti olla jo aamulla puoli kymmenen maissa. Tuo aika riitti Gdanskissa kuitenkin mainiosti. Kaupunki on melko pieni ja kompakti ja nähtävyydet melko nopeasti kierretty. Mikäli olisimme olleet Gdanskissa vielä pidempään, olisimme ehkä suunnanneet Sopotin rantaa katsomaan. Viikonloppuloma Gdanskissa oli siis todellakin rento irtiotto arjesta, matkat sujuivat nopeasti ja helposti ja oli ihanaa rauhassa nauttia Gdanskin keväästä.

-Pauliina

Marian kirkon torniin voi kiivetä ihailemaan maisemia!

Marian kirkon torniin voi kiivetä ihailemaan maisemia!