Pyöräilyviikko!

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista pyöräilyviikkoa. Pyöräily onkin yksi suosituimmista liikuntalajeista Suomessa. Valtakunnallisen pyöräilyviikon takana on Pyöräilykuntien verkosto ry ja viikko on jaettu erilaisiin teemapäiviin. Esimerkiksi huomenna tiistaina. 7.5 on Pyörällä töihin -päivä ja torstaina 9.5. Pyörällä treeneihin -päivä. Pyöräilyviikko on hyvä tempaus herättää ihmisiä ajattelemaan enemmän pyöräilyn mahdollisuuksia ja pyörän käyttöä arjessa. Siksi päätin myös itse omistaa tämän blogipostauksen pyöräilylle ja pyöräilyn hyödyille. Raumalla vietetään myös pyöräilyviikkoa ja eilen osallistuin ystäväni kanssa Saarnijärven ympäripyöräilyyn. Rauman pyöräilyviikon tapahtumista voit lukea lisää täältä.

Eilen osallistuttiin ystäväni kanssa Raumalla järjestettyyn haastepyöräilyyn Saarnijärven ympäri. Kilometrejä kertyi 38!

Eilen osallistuttiin ystäväni kanssa Raumalla järjestettyyn haastepyöräilyyn Saarnijärven ympäri. Kilometrejä kertyi 38!

Meidän perheessä on aina pyöräilty. 80-luvun lapsena olen tottunut pyöräilemään kouluun ja treeneihin ja kavereille. Kesät, talvet mentiin pyörällä paikasta toiseen. Nuorempana en juuri miettinyt pyöräilyn harjoitusvaikutuksia, vaan se oli pääsääntöisesti kulkuväline. Silloin tällöin tehtiin vanhempieni ja siskojeni kanssa pidempiäkin pyörälenkkejä ja se oli hauskaa ajanvietettä!

Nyt aikuisena pyörän käyttö on jäänyt itsellä tosi vähäiselle. Liian usein tulee valittua auto kulkuvälineeksi, vaikka pyörällä pääsisi lähes yhtä kätevästi. Tosin suurin syy itsellä auton käyttöön on ollut se, että kuskaan usein paljon tavaraa töihin mukaan. Jos tarkemmin ajattelee, niin tämänkin syyn voi leimata vaan tekosyyksi, sillä hyvällä suunnittelulla ja ajankäytöllä pystyisin kyllä käyttämään enemmänkin pyörää. Viimeiset kymmenisen vuotta minulla on ollut tavallinen naisten 7-vaihteinen Helkama-pyörä, joka onkin toiminut moitteetta ja jonka taakse sain aikanaan näppärästi Viivin istumaan istuimelle. Pienenä Viivi tykkäsi kovasti pyörälenkeistä ja melko usein nukahtikin istuimeen päikkäreille. Nyt 9-vuotias painelee jo täysillä omalla fillarillaan ja itsellä alkoi nousta pyöräkuume. Kävinkin viime viikolla katsomassa uutta pyörää parista paikasta ja aika nopeasti tein päätöksen ostaa itselleni uusi hybridi-pyörä. Hybridi on vähän kuin maasto- ja maantiepyörän välimalli, joka on melko kevyt pyörä, mutta menee hyvin kaikenlaisilla alustoilla. Uuteen pyörääni asennettiin lukkopolkimet, koska entisenä spinning-ohjaajana olin tottunut pyöräilykenkien käyttöön. Lukkopolkimilla pyöräilystä tulee astetta tehokkaampaa ja miellyttävämpää. Viime viikolla kävin jo tekemässä kaksi vajaan 40 kilometrin pyörälenkkiä ja täytyy myöntää, että hurahdin pyöräilyyn aivan täysin!

Uusi pyöräni on Crescentin Milli -hybridi.

Uusi pyöräni on Crescentin Milli -hybridi.

Pyöräilyn hyödyt

Parasta pyöräilyssä on se, että se sopii kaiken tasoisille liikkujille. Pyöräily onkin erinomaista kuntoliikuntaa. Voit itse päättää, teetkö kevyen peruskestävyyttä parantavan lenkin vai tehokkaan intervallilenkin mäkisessä maastossa. Kaikenlainen pyöräily kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja jopa lyhyet pyörälenkit kohottavat aloittelijalla kestävyyttä.

Pyöräillessä työtä tekevät etu- ja takareidet, jotka muodostavat kehon isoimman lihasryhmän. Myös pakarat, pohkeet, vatsa- ja selkälihakset ovat aktiivisia pyöräillessä. Voikin sanoa pyöräilyn olevan todella monipuolista kuntoliikuntaa! Pyöräily sopii kaikille, koska se kuormittaa vain vähän niveliä ja jokainen voi säätää pyöräilyn rasitusta oman kunnon tasolle.

Jos et ole urheillut pitkään aikaan ja kunto on huono, suosittelen pyöräilyn aloittamista noin puolen tunnin lenkeillä. Lenkin aikana tulisi hengästyä edes hieman ja tulla lämmin tai jopa hiki. Pyörälenkkejä voi tehdä noin 2-4 viikossa ja melko nopeasti lenkin pituutta voi lisätä tuntiin ja sitä pidempiin matkoihin. Kokeneempi liikkuja voi heti aloittaa pitkiäkin lenkkejä, kunhan huolehtii lenkin aikana riittävästä veden juonnista ja oikeanlaisista varusteista. Pyöräilyyn kannattaa aina varata hyvät jalkineet, pyöräilykypärä sekä joustavat ja riittävän lämpimät vaatteet.

Kaveri mukaan lenkille

Kavereiden kanssa pyöräily on hauskaa! Perjantaina tehtiin kiva lenkki tällä porukalla!

Kavereiden kanssa pyöräily on hauskaa! Perjantaina tehtiin kiva lenkki tällä porukalla!

Onko sinulla tapana nähdä kavereita kahviloissa? Totesimme yhdessä ystävien kanssa viikonloppuna, että pyöräily on hyvä tapa tavata ystäviä. Samalla kun maisemat vaihtuvat, tulee vaihdettua myös kuulumisia. Pyöräily sopii myös koko perheen yhteiseksi liikuntamuodoksi. Kaikkein pienimmät perheenjäsenet kulkevat mukana pyöräkärryssä tai -istuimessa. Isommat voivat polkea jo omalla pyörällä. Vauhti toki asetetaan aina lasten ehdoille. Kannattaa pakata eväät reppuun mukaan ja pysähtyä lasten kanssa puistoon tai metsän reunaan pienelle piknikille. Evästauon jälkeen jokainen jaksaa vielä pyöräillä kotiin saakka.

Nyt toukokuun alussa on hyvä aika kaivaa pyörät esille, pumpata renkaisiin ilmaan ja rasvata ketjut. Pyöräilykypärät päähän ja ei muuta kuin turvallisia ajokilometrejä!

-Pauliina