Minusta tulee joogaopettaja

Muistan lapsuudesta sen, miten hienoa oli aloittaa uusi kouluvuosi. Oli ihanaa ostaa uusia kyniä ja vihkoja, ehkä sain jopa uuden repun ja uusia kouluvaatteita. Tuntui, että syksy oli aina uuden alku. Nyt minulla on samanlainen fiilis ja olen siitä todella innoissani! Olen ottamassa seuraavaa isoa askelta ohjaajan urallani. Aloitan elokuussa joogaopettajan opinnot! Olen ohjannut erilaista ryhmäliikuntaa jo 15 vuotta ja rakastan työtäni edelleen valtavasti. Tuohon 15 vuoteen on mahtanut monia eri saleja ja kuntokeskuksia, erilaisia tunteja, erilaisia asiakkaita, valtavasti oppia ja kokemusta. Joogamaailma on kuitenkin erilaista. Ja sitä erilaisuutta kaipaan nyt.

IMG-9165.jpg

Jatkuva hektisyys, ihmisten stressaavat elämäntilanteet, nuorten mielenterveyshäiriöt, kaikenlainen suorittaminen ja kiire ovat nykypäivän trendi. Kohtaan työssäni useasti ihmisiä, jotka ovat sekä henkisesti että fyysisesti aivan loppu. Walimon alkuaikoina olin itsekin välillä aivan loppu. Yrittäjyys todellakin vei veronsa ja vasta nyt koen, että olen päässyt yli noista superkuormittavista vuosista. Ei sitä ehkä päällepäin näkynyt, mutta nyt kun katson taakse, niin muistan monesti, miten usein olin aivan loppu. Minulla oli myös paljon selittämättömiä selkäkipuja, jotka ovat viime aikoina olleet tipotiessään.

Olen viime vuosina käynyt säännöllisen epäsäännöllisesti erilaisilla joogatunneilla, lähinnä Walimolla. Joogassa rakastan sitä, että keskitytään rauhassa kehon ja mielen yhteistyöhön, jokainen asana rakennetaan sinun lähtökohdistasi itsellesi sopivaksi. Jooga auttaa keskittymään, parantaa liikkuvuutta ja kehonhallintaa, opettaa pysähtymään ja olemaan läsnä hetkessä. Jooga voi parhaimmillaan parantaa fyysisellä ja henkiselläkin tasolla.

Joogan eri suuntaukset

Joogasta on monia eri suuntauksia. On astangajoogaa, hathajoogaa, iyengarjoogaa ja monia muita. Joogakoulutuksia on yhtä monia kuin joogan eri haarojakin ja koulutusten taso vaihtelee. Astangajoogassa monet opettajat ovat usein aloittaneet tietyn joogaopettajan tunneilta ja vähitellen opetelleet opettamaan itsekin. Osa lähtee joogaamaan ulkomaille ja oppii siellä opettamaan. Tutkittuani erilaisia vaihtoehtoja, hain mukaan Hima Happinessin flowjoogan opettajakoulutukseen. Walimolla flow jooga -tunnit ovat olleet yin joogan rinnalla kaikkein suosituimpia joogatunteja, joten senkin puolesta Himan opettajakoulutus tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Uskon, että joogan suosio ei ole vielä hetkeen laantumassa, ehkä päinvastoin. Vaikka kilpailu onkin kovaa, niin hyvä pohjakoulutus auttaa siihen, että pystymme tarjoamaan laadukasta joogaopetusta ja takaamaan asiakkaillemme hyvät tunnit ja turvallisen ohjauksen.

Tuleva joogaopettajan koulutus ei tule olemaan mikään läpihuutojuttu ja vaatii aika paljon kalenterin työstämistä tulevalle vuodelle. Vähennän omia ryhmäliikuntaohjauksia ja muut meidän tiimistä saavat ottaa enemmän vastuuta TRX-ohjauksista, Woimalasta ja Kangoo Power -tunneista. Joogaopettajan opinnot ovat jo alkaneet fysiologian ja anatomian kirjallisilla tehtävillä, jotka pitää palauttaa ennen ensimmäistä lähijaksoa elokuun lopulla. Vaikka fysiologia ja anatomia on itselle tuttua personal trainerin työstä, niin kertaus on aina paikallaan! Lisäksi on mielenkiintoista oppia lisää fysiologiasta ja anatomiasta nimenomaan joogan näkökulmasta. Hyvän joogaopettajan on tärkeää tietää, miten jooga-asanat rakennetaan turvallisesti ja miten erilaiset fyysiset rajoitteet vaikuttavat asanoihin.

Kirjallisten tehtävien lisäksi joogaopettajakoulutuksen tärkeä osa on oma joogaharjoitus. Olen pyrkinyt nyt käymään säännöllisesti Walimon joogatunneilla kesän aikana ja olen alkanut etsiä lähikaupungeista mielenkiintoisia joogatunteja ja workshoppeja, joihin voisin osallistua. Walimon joogaohjaajista Nina ja Melina ovat käyneet myös RYT200 -sertifikaattiin oikeuttavat joogaopettajakoulutukset ja he ovat onneksi upeita mentoreita minulle.

Melinan Yin joogan tunneilla on ihana, rauhallinen tunnelma.

Melinan Yin joogan tunneilla on ihana, rauhallinen tunnelma.

Tässä sitä ollaan, uuden ja jännän edessä. Pitkä kokemus ryhmäliikunnan ohjaamisesta varmasti tuo tiettyä varmuutta joogankin ohjaamiseen, mutta joogaa ei voi missään nimessä verrata tavalliseen ”jumppatuntiin”. Jooga vaatii tietynlaisen rauhan, keskittymisen ja läsnäolon ja siinä on minulla vielä opeteltavaa!

-Pauliina