Mikä yrittäjyydessä on parasta?

Kirjoitin alkuvuonna blogiini kirjoituksen siitä, mikä yrittämisessä on raskainta. Jos et vielä ole lukenut tuota tekstiä, se löytyy täältä. Jos yrittäjyys tuntuisi liian raskaalta, ei sitä kukaan luultavasti tekisi. Ne ihanat parhaat asiat saavat päivästä toiseen jatkamaan! Tänään on yrittäjän päivä! Minusta on hienoa, että yrittäjyys on saanut oman päivänsä vuonna 1997. Yrittäjänpäivän kunniaksi halusin kirjoittaa omia mietteitäni siitä, mikä yrittäjyydessä on parasta.

Parasta yrittäjyydessä ovat ne ihmiset, joiden kanssa saat päivittäin tehdä töitä!

Parasta yrittäjyydessä ovat ne ihmiset, joiden kanssa saat päivittäin tehdä töitä!

”Yrittäjä on henkilö, joka yksin tai yhdessä muiden henkilöiden kanssa organisoi liiketoimintaa hänen itsensä tai jonkun muun havaitseman liiketoimintamahdollisuuden hyödyntämiseksi. Yrittäjä kantaa liiketoimintamahdollisuuteen liittyvän riskin ja pyrkii tekemään liiketoiminnallaan voittoa.” (Lähde: Wikipedia)

Onnistumisen ilo

Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2014 alkaen. Moni ihmetteli, miten kukaan hullu haluaa irtisanoutua hyväpalkkaisesta pankinjohtajan työstä ja ryhtyä yrittäjäksi. Osa epäili minulle suoraan, että miten aion saada liiketoimintani pyörimään ja kannattamaan, varsinkin, kun liikunta-ala oli todella kilpailtu jo silloin. Yrittäjyydessä parasta on se, että kun tietää riskit, ja silti rohkeasti lähtee yrittämään ja sitten onnistuu, niin miten valtavan iso hyvä fiilis siitä tulee. Se on ehdottomasti yksi yrittäjyyden parhaita puolia. Yrittäjän tie harvoin on tasainen, vaan päivittäin tulee vastaan kuoppia ja mutkia, mutta kun niiden yli pääsee ja löytää taas hyvän väylän mennä eteenpäin, se on parasta!

Vapaus

Moni sanoo, että yrittäjän työssä parasta on vapaus. Se on toisaalta totta, toisaalta se on todella vastuullista. Vapaus yrittäjyydessä tarkoittaa sitä, että voit pääsääntöisesti itse määrittää työaikasi. Työpäivät vaan sattuvat useimmiten olemaan ei-yrittäjiä pidempiä. Eli onko se sitten vapautta, että tekee vuodesta toiseen pitkiä työpäiviä?

Minulle tuo vapaus on merkittävästi positiivinen asia yrittäjyydessä. Välillä teen tosi pitkiä päiviä ja välillä voin lähteä kotiin keskellä päivää pesemään pyykkiä tai golfkentälle pelaamaan golfia. Huono puoli tässä on se, että työaika ja vapaa-aika sekoittuvat todella paljon keskenään. Välillä on sellainen olo, että on koko ajan töissä, kun kotonakin hoitaa sähköposteja ja vastailee asiakkaiden whatsup-viesteihin. Ja varsinkin, kun tulee niitä huonoja aikoja, niin kyllä niistä kotona tulee paljon puhuttua ja työasiat mietityttävät silloinkin, kun on vapaalla.

Yrittäjyys on osittain vapautta ja vastuuta. Parasta on myös vaihtelevat työpäivät.

Yrittäjyys on osittain vapautta ja vastuuta. Parasta on myös vaihtelevat työpäivät.

Ihmiset ja verkostot

Vaikka vuonna 2014 aloitin yksinyrittäjänä, olen vuosien saatossa saanut tutustua valtavasti uusiin ihmisiin ja tavannut mahtavia persoonia. Enää en toimi yksin, vaan minulla on yrityksessä kaksi muuta osakasta ja sen lisäksi upea työyhteisö, jossa on muita yrittäjiä, ihanat työntekijämme ja maailman parhaimmat asiakkaat. Tosi iso voimavara on myös muut yrittäjät. Minulla on ihania yrittäjäystäviä muun muassa nuorkauppakamarin ja erilaisten verkostojen kautta. Todella sinnikkäitä ja positiivisia yrittäjiä ovat muun muassa Cafe Salin yrittäjä Iida ja Hallaworksin konepajasiskoset Niina ja Noora. Mielenkiintoisesti yrittäjyydestä kertoo myös ASUA handmaden Markus omalla sometilillään. Tällaisista eri alojen yrittäjistä saa voimaa omaankin yrittäjyyteen, kun näkee että ylä- ja alamäkiä on meillä kaikilla ja niistä mennään eteenpäin. Ja tuntuu, että monet yrittäjät / yrittäjähenkiset ihmiset kyllä kannustavat toisiaan ja aidosti iloitsevat, kun joku toinen menestyy.

Intohimo

Moni yrittäjä on löytänyt elämässään oman intohimon jotakin alaa kohtaan ja tekee työtä täydestä sydämestään. Se on yrittäjyydessä parasta. Minulle ihmisten hyvinvointi ja terveys on tärkeää ja iloitsen päivittäin siitä, kun omat PT-asiakkaani tai Walimon treenaajat kokevat onnistumisen kokemuksia liikunnan parissa. Huono puoli tässä on se, että kun työtä tekee intohimolla, niin joskus tuppaa tekemään liikaa. Päivät venyvät, ei malta pitää kunnolla lepotaukoja ja innostavakin työ väsyttää ja kuormittaa. Jotta toiminnassa pysyy iso liekki, pitää yrittäjänkin muistaa huolehtia itsestään ja levätä riittävästi. Jos yrittäjä väsähtää, ei liiketoimintakaan voi yleensä kovin hyvin, ainakaan pitkässä juoksussa.

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor.

Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”
- Mark Twain

Eurajoen Säästöpankin naiset kävivät Yrittäjänpäivän vierailulla tuomassa suklaata. Olipa kiva yllätys!

Eurajoen Säästöpankin naiset kävivät Yrittäjänpäivän vierailulla tuomassa suklaata. Olipa kiva yllätys!